Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

De lägger fiber för landsbygdens överlevnad: "Måste satsa ute i byarna också"

/
  • Thomas Vestman och Christina Antonsen är två eldsjälar som länge slitit med projektet som nu börjar nå startskottet för grävning.

28 byar innefattas av arbetet som de i MSB Byafiber gör. Nu närmar det sig det första spadtaget för en framtid med fiber i byarna runt om i södra Njurunda och Attmar.
– Det är en försäkring för byarnas överlevnad, säger Thomas Vestman, ordförande i MSB Byafiber.

Annons

Målet var att få ett bidrag för att kunna gräva fiber på landsbygden. Thomas Vest­man är ordförande i styrelsen för MSB Byafiber ekonomiska förening och är en av de som länge slitit för att nå dit de är i dag.

– Det har varit ett tungt arbete, och allt har vi gjort ideellt. Det är många som har lagt många och långa ideella timmar på det här, säger han.

Efter ett hårt arbete för att lämna in en bidrags­ansökan har de nu nått fram projektet har beviljats stöd i finansieringen av länsstyrelsen. I september räknas grävningen starta.

Det är jätteroligt att vi har fått det beviljat, det har gått ganska precis två år sedan vi startade och det är nu det börjar på riktigt, säger Thomas.

Av 320 fasta hushåll och 100 fritidshus i området som de har tänkt gräva fiber har de hittills tecknat avtal med totalt 330 av dem.

– Vi har ett väldigt högt antal anslutningar och det visar ju bara hur stor efterfrågan det är, säger Thomas Vestman.

Trots att processen har inneburit mycket arbete för Thomas och hans proj­ekt­medlemmar så är inställningen fortfarande positiv. Christina Antonsen är en av initiativtagarna.

– Vi på landsbygden har inte kunnat följa med i utvecklingen. Det fasta Telia försvinner och mobilt är dåligt. Fiber är framtiden, därför måste vi satsa på det här ute i byarna också, säger hon.

Thomas Vestman har även han siktet på vad som blir bättre av detta projekt.

– Det finns så många fördelar med det här. Första delen är ju att de på landsbygden får samma möjlighet till internet med snabb hastighet som de som bor mer centralt, säger han och fortsätter:

– Andra delen är att det gör dessa områden mer attraktiva för bostadsmark­naden. Jag vet att mäklare redan får många frågor kring fiberanslutning när det gäller hus på landet. Och i längden handlar det om byarnas överlevnad.

Utöver fördelarna med att ha ett snabbt och säkert nät för internet så kommer en annan positiv del med sammanhållning byar mellan. Projektet täcker 28 byar, som ligger mellan Södra Njurunda, norra Nordanstig och Attmar.

– Genom det här har vi fört samman byarna på ett sätt som det inte har varit förut. Vi har haft ungefär 20 infoträffar och när så många har något gemensamt så skapas band och en bättre sammanhållning vilket är jättekul, säger han.

Mer läsning

Annons