Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Dessertmästaren känd från tv: "Det thailändska är min specialitet"

/

Resan har gått från Bangkok till Sverige och rakt in i sötsakernas finrum.
I tv-serien Dessertmästarna har Ått Padtum Söderström under hösten skapat efterrätter i en rasande takt, i närkamp med några av Sveriges bästa konditorer.

Annons

Att hon skulle förlägga sin karriär till köket var det nog ingen av hennes gamla kompisar som hade gissat. Hemma i Bangkok hade Ått riktat in sig på att plugga engelska och kinesiska. Det var hårt skolarbete, knivskarp konkurrens mellan eleverna och stränga lärare. Att vid 17 års ålder flytta till Borlänge blev mer annorlunda än väntat. Att det skulle vara kallt i Sverige var hon beredd på. Men att skolan skulle vara så så mycket lugnare?

– Plötsligt blev det så mycket tid över. Dessutom saknade jag den thailändska maten, så jag började laga mat, säger hon när vi träffas hemma i köket i Tumba.

I Thailand hade hon aldrig intresserat sig för matlagning – god och billig mat fanns ju överallt, det var enkelt att bara köpa något från gatan. Men i Borlänge, där hennes mamma jobbade på thairestaurang, började hon lära sig sitt hemlands kokkonst.

– Jag lärde mig en del av mamma, och sen sökte jag på internet och stod hemma och testade mig fram.

Ått läste svenska för invandrare och tentade snabbt av kärnämnena för nionde klass för att kunna söka gymnasiet. Men hon kom inte in på sitt förstahandsval, Hotell och restaurang. Istället blev det Livsmedelsprogrammet. Det innebar mer bakning än den matlagning Ått hade börjat rikta in sig på, men hon gick helhjärtat in i uppgiften. Taggad att lära sig allt om hur man skapar smaksensationer fortsatte hon på den inslagna banan med en kurs på en yrkeshögskola i Kristianstad – den mest renommerade i landet för blivande konditorer och bagare.

– Jag grät på väg hem från intagningsprovet för jag tyckte det hade gått så dåligt. Men jag kom in. Och när jag var klar ett år senare fick jag veta att jag hade haft högst poäng av alla på intagningen, säger Ått.

Hon blev också utsedd till Årets gesäll, och värvades snart av en av de utbildningsansvariga: Jesper Långström på konferenshotellet Vår Gård i Saltsjöbad, även känd som bagare och konditor i Gomorron Sverige på Svt.

Att bo i Tumba och jobba i Saltsjöbaden, dessutom med det jobb hon har, innebär tidiga morgnar. Upp klockan fyra, för att börja jobbet klockan sex.

– Varje morgon bakar vi ut minst tjugo sorters bröd till frukostbuffén. Allt är gjort från grunden och förberett dagen innan.

Sedan väntar tiofikat med fem sorters bullar, och efter lunch ska tre-fyra dessertglas stå färdiga. Dessutom ligger tre sorters nybakade kakor alltid framme, för gästerna på konferensanläggningen. Det är mycket jobb, men ändå – inte i närheten av den stress och press som inspelningen av Dessertmästarna i Kanal 5 innebar.

Deltagarna tillhör gräddan av Sveriges bagare och konditorer och juryn är namnkunnig: Roy Fares, Magnus Johansson och Sebastien Boudet är de som smakar, övervakar och bestämmer vem som ryker i varje avsnitt.

Ått blev uppringd när det var två veckor kvar till inspelning. Trots många sökande var de inte riktigt nöjda med uppställningen än. Ville hon vara med?

– Jag blev chockad när de ringde. Det var flera som hade tyckt att jag skulle söka, men jag gjorde ju aldrig det. Men när de ringer kan man ju inte säga nej, säger hon och ler.

För att komma med skulle hon först presentera en dessert som sa något om vem hon är. Valet föll självfallet på thailändska smaker, en komposition med kokosmousse, mangokräm och mangomarinerad lime och chili.

– Jag är ju uppvuxen med de smakerna. Det är kul att ta fram dem, det är ju det thailändska som är min specialitet.

Programmen spelades in i våras, och tog betydligt mer tid än man kan ana när man ser resultatet.

– Vi var igång minst tolv timmar per dag. Ett avsnitt tog två dagar att göra, det är otroligt mycket väntan mellan tagningarna. Det är så mycket runtomkring. Man ska vänta på sin tur att prata med kameran i enrum. Och innan rätterna ska presenteras ska hela studion städas. Det fanns gott om tid att lära känna alla, säger Ått.

Det var många lagarbeten och svåra utmaningar – och allt gick på tid. Verken skulle förmedla en känsla, se bra ut, och naturligtvis smaka gott. Så långt är situationen ganska lik den verklighet konditorerna lever i. Men utmaningarna var ibland långt svårare än någon verklighet kan bli. Att trolla med ingredienser man själv inte valt, under press från jury och tv-kameror, var enormt påfrestande – men också kul. Ått åkte ut i fjärde programmet, efter en märklig stafettävling där hon var sist ut i sitt lag och hade en timme på sig att reda upp den situation de två innan hade skapat – utan att veta vad de hade tänkt med sina påbörjade desserter. Visst blev hon ledsen, men också lite lättad. Eftersom hon var gravid i tredje månaden var hon extra trött under inspelningarna.

– Men det var väldigt kul. Jag var ledsen över att åka ut eftersom jag skulle sakna alla.

Beräknad nedkomst för barnet var 4 oktober – på Kanelbullens dag. Ett minst sagt passande datum då även Åtts man, Adam Söderström, är framgångsrik i branschen – utsedd till Årets Bagare 2014, och en av medlemmarna i bagarlandslaget. Men sonen Anthony blev ingen kanelbullekille, han höll sig i några dagar till. Nu vilar han i pappa Adams famn medan Ått fixar chokladtartelett med lemon curd och mjölkchokladmousse.

Hon blandar till en mjuk marängkräm som hon spritsar till en ros, och som pricken över i tar hon fram en brännare från Biltema och bränner fram blombladens rätta look.

– Man kan köpa små brännare för dyra pengar i en köksbutik. Men det här är bättre grejer, säger hon och skrattar.

Mer läsning

Annons