Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ett sms kan krascha din Iphone

/

En bugg i Apples IOS innebär att vem som helst kan krascha en Iphone genom att helt enkelt skicka en viss teckensträng i ett meddelande.

Annons

Det är på nätforumet Reddit som flera användare upptäckt och diskuterat felet, som innebär att när en viss typ av meddelande tas emot så kraschar Iphone omedelbart och får den att starta om, skriver The Guardian.

Problemet tycks bero på ett tekniskt fel på det sätt som Apples IOS mobila operativsystem gör arabisk text. När textmeddelandet visas i form av en notifiering på låsskärmen försöker systemet att förkorta texten med en så kallad ellips. Om ellipsen är placerad i mitten av en rad ickelatinska tecken orsakar det att systemet kraschar och telefonen startar om.

Sannolikheten att ett sådant meddelande ska skickas på grund av misstag är dock mikroskopisk då det krävs en mycket specifik textsträng. I ett försök att bekräfta felet gick Guardian igenom 50 varianter av textsträngen innan de lyckades kopiera kraschen.

Den som ändå är orolig att bli attackerad kan skydda sin Iphone genom att inaktivera notifieringar.

– Vi är medvetna om ett problem med meddelanden som orsakas av en viss serie av Unicode-tecken och vi kommer att göra en fix tillgänglig i en programuppdatering", säger en talesman för Apple till The Guardian.

Mer läsning

Annons