Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Fastighetskungen på hugget igen – sågar gamla E4 på Facebook: "Beslutet borde omprövas"

Fastighetskungen Stig Svedberg hyllades för sin sågning då Stora torget skulle byggas om. Nu tar han sikte på gamla E4 och menar i ett inlägg på Facebook att planerna borde omprövas. "Lika många är mot det här beslutet som de var med Stora torget", säger Svedberg

Annons

De planerade förändringarna på gamla E4 genom Sundsvall har upprört många. För några månader sa kommunfullmäktige ja till de planer som bland annat innebär färre filer på delar av sträckan.

I mitten av juni kommer Trafikverket att hålla samråd innan en vägplan kan göras klar.

Läs mer: Fastighetskungen ryter till om Stora torget: "Jag kan piffa upp det för bara tre miljoner"

Nu kliver fastighetskungen Stig Svedberg in i debatten och framför kritik mot beslutet i ett inlägg på Facebook:

"Jag har svårt att förstå varför kommunen ska ta bort två körfält på vägen in till områden som kommunen vill att vi ska skapa många fler lägenheter. Varför betala 120 miljoner för att göra en jätteförsämring?", skriver han bland annat.

Gensvaret och reaktionerna som fastighetskungen fått är stort.

– Det har delats över 400 gånger på Facebook och jag har fått mängder med sms och mejl. Folk brinner för det här och tycker det är kul att jag är engagerad, Det här får inte vara politik, vi måste tänka på kommunens bästa, säger han.

Varför är den här frågan så viktig för dig?

– Jag pratar inte i egen sak då jag inte åker här. Men det känns inte som ett bra beslut att ta bort två filer och betala 120 miljoner kronor för det. En gång i tiden hade man två filer och byggde fyra filer för att få trafiken att flyta bättre. Det låter som att man går bakåt i tiden om man går från fyra till två filer.

Fastighetskungen Stig Svedberg vill behålla filerna på gamla E4.

Svedberg ser problem med att skapa fler bostäder i hamnen och city för att samtidigt minska ner antalet filer.

– Nya bron hjälper inte som passage in till hamnen och city. Ska stan fortsätta utvecklas så behövs fler bostäder vilket kommunen slagit fast. Jag har lovat att skapa 70 nya lägenheter i city och sedan får vi en hamn som utvecklas. Då behövs den här passagen.

Läs mer: Infart till Storgatan stängs – för att ge plats åt cyklister

Borde beslutet omprövas?

– Självklart ska det omprövas. Jag tar många felbeslut jag också, men då brukar jag lyssna på andra. Mitt råd är att rulla det där ett varv till. Jag sitter gärna med och diskuterar.

Stig Svedberg sågade planerna om renoveringen av Stora torget för ett par veckor sedan. En ombyggnad som till sist stoppades.

Varför tror du att det blev så?

– Det var självklart det jag drog igång som fick beslutsfattarna att tänka till. Där sparade man 43 miljoner kronor och i den här frågan sparar man 120 miljoner. Jag tycker att jag ska bli skattebefriad för resten av mitt liv, skrattar Svedberg.

Läs mer: Smalare körfält, färre filer och sänkt hastighet – så förändras gamla E4 genom Sundsvall

Enligt Svedberg finns det klara likheter mellan torget och förändringarna på gamla E4.

– I båda fallen sparar vi pengar till kommunen. När jag gick ut och pratade om torget sa jag att 95 procent var emot. Det är ungefär lika många här som är emot beslutet. Mitt förslag är att man stänger av två körfält på prov för att se hur trafiken flyter, säger han.

Istället menar han att den summa som sparas in på att inte bygga om vägen kan användas till annat.

– 120 miljoner räcker till mycket som till exempel att laga vägar som många människor är drabbade av. Det finns så många hål och skadade vägar som skulle behöva åtgärdas. Det räcker säkert också till att laga en bit av parkeringen vid mitt kontor, skrattar Svedberg.

Mer läsning