Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Första dagen på dagis

/
  • Efter lunchvilan är det dags för eftermiddagspromenad. Här Therese Bohlin med Brunos hundgrupp i täten.
  • Bella och Siri tillbringar så gott som hela dagarna med varandra: De går på dagis ihop, men är också medlemmar i samma familj.
  • Evelyn Edblad som ansvarar över Brunos inskolning betraktar hundarna utifrån rummet för att se hur de agerar när de inte kan ty sig till människor.
  • Femårige Bruno, som är en blandning mellan tax/parson russell terrier, skolas in på Amni's Hundhus i Sundsvall. Han ger ett tryggt intryck och kommer snabbt in i gruppen.
  • Sixten är en korsning mellan cavalier och dvärgpudel. I förgrunden syns Bella, som intresserar sig för kameran. I bakgrunden syns dagisfröken Amelie Saether.
  • I entrén sitter fotografier på hundarna uppe på väggen. Varje bild kompletteras av en kort presentation.

Inskolning på dagis är inte bara något för små barn. Vi följde med när femårige Bruno blev inskolad på Amni's Hundhus i Sundsvall. Det blev lite skäll och uppståndelse till en början, men dröjde inte länge innan Bruno gjort sig hemmastadd.

Annons

I entrén möts vi av inramade bilder på dagishundarna som tillbringar vardagarna på Amni's Hundhus. Bilderna kompletteras av korta presentationer som personalen har formulerat. Så här lyder några av dem;

Dino: En pusskille som älskar dagis

Allan: Trevlig kille med fyra tassar på jorden

Zacke: En mops i sann anda som älskar livet

Mildred: En brud med mycket motor i. Gillar fart och fläkt!

Snart kommer även Bruno att ha en egen presentation bland sina dagiskompisars.

Han blir lämnad av matte vid halvettiden i entrén på Amni’s Hundhus, lagom till att de andra hundarna ätit lunch och haft vilostund.

I dag ska Bruno för första gången träffa de andra hundarna och lära känna personalen. Han tas om hand av dagisfröknarna Evelyn Edblad och Amelie Saether. Direkt efter att matte gått visas Bruno in i ett rum där sju andra hundar håller hus.

Bruno är en korsning mellan tax och parson russell terrier, vilket innebär att han är en liten hund. Han hamnar därför i en grupp med andra små hundar; Sixten, som är en korsning mellan cavalier/dvärgpudel, mopsen Zacke, taxen Skrållan, shih-tzun Trixie, bichon frisén Molly, parson russell terriern Siri och Bella som är en podengo portugues liso pequeno.

Innan inskolningen påbörjas gör hunden ett besök tillsammans med matte eller husse på dagiset. Då har personalen en chans att få en bild av hundens personlighet, så att de kan välja ut en passande grupp med hänsyn till hundens storlek och personlighet. Skulle en hund hamna i en grupp som den inte fungerar i försöker man hitta en lösning på det, eventuellt genom att hitta en ny grupp.

– Det viktigaste är att hunden trivs på dagis, säger Amelie.

Ett femtiotal hundar vistas på Amni’s Hundhus varje vardag. Att alla skulle umgås i samma rum är inget alternativ. Därför är de fördelade på åtta olika rum. Dagispersonalen strävar efter att skapa en lugn miljö där hundarna inte trissar upp varandra eller hamnar i bråk.

När Bruno gör entré i hundrummet ”Solgläntan” blir det en del uppståndelse kring honom. Alla hundar vill hälsa på Bruno och han på dem. Några skäller, någon morrar och det blir en hel del luktande. Den första stunden är Amelie och Evelyn med i rummet, men sedan övergår deras roll i observation utifrån, för att se hur Bruno och de andra hundarna beter sig gentemot varandra.

– Vi observerar dem utifrån för att se hur de beter sig när de inte kan ty sig till människor, säger Evelyn, som är ansvarig för Brunos inskolning.

Faktorer som kan ha inverkan på hur en hund reagerar första dagen på dagis är hur pass mycket han eller hon har mött och interagerat med andra hundar tidigare, och vilken erfarenhet hunden har av att vara ifrån husse eller matte.

– Han verkar inte allt för brydd över att matte gått, konstaterar Evelyn och skrattar.

Hur lång tid brukar inskolningen ta?

De flesta kan börja direkt efter en halv inskolningsdag, säger Amelie, och tillägger att inskolningen ofta förläggs till en halvdag då hundarna inte orkar ta in mer än så efter alla nya intryck.

Eftersom hundarna träffas nästan varje dag faller det sig naturligt att de intar olika roller i gruppen. Trixie, Zacke och Bella är till exempel de mest lekfulla i gruppen, enligt Evelyn. Något som kan förklaras av att de också är yngst i gruppen. Trixie har också gjort sig känd som den som aldrig säger nej till godis, och hon är också den som signalerar för gruppen när det är dags för utfordring. Den mer erfarne Molly ger å sin sida ett lugnare intryck än de andra hundarna. Hon hör med sina tio år till de äldsta hundarna i gruppen.

Efter att Bruno har fått bekanta sig med de andra hundarna får han följa med ut på promenad.

Vårt besök är därmed över, men när vi tar kontakt med Amni’s Hundhus ett par veckor senare får vi en rapport om hur Brunos inskolning har gått;

– Bruno är nu inskriven och verkar trivas bra här hos oss med sina kompisar, berättar Evelyn.

Mer läsning