Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Expertbloggen

/


Luckan har varit öppen några dagar och snart ska ungarna undersökas, märkas och vägas.


Läs björnexperten Benny Gäfverts blogg.

Annons

Del 15

Våren fortskrider i snabb takt och snön smälter utanför idet. Nu har luckan varit öppen i några dagar och Idun får lite mat att vänja magen med. Kosten har bestått av kött, melon och äpplen. Idet är fortfarande en trygg plats att återgå till och när det gäller vila så är det bäst att ligga inne än så länge. Inom kort ska ungarna undersökas, märkas och vägas och det är med spänning vi väntar på mer information om dessa individer.

Har du frågor som du vill ställa till Benny Gäfvert? Gör det i chatten här ! Där finns även många frågor och svar redan.

Kika in hos Idun och ungarna här!

Del 14

Våren gör sina försök att ta över arenan och det har gjort intryck på en del björnar. Det har kommit flera rapporter om att björnarna redan har vaknat och fler blir det nog om inte vintern slår till igen.

Det kan vara lite svårt att hitta mat så här i början så björnarna är glada för det som hittas allätare som de är. Lyckas björnen slå en älg så är det riktigt kalas och maten är fixad för en längre period.

Honor med ungar stannar lite längre i idet och det får Idun också göra.

Del 13

Björnungarna har de senaste dagarna höjt sin aktivitetsnivå betydligt och det märks att de ibland går över gränsen av vad Idun kan acceptera. Samtidigt är det oerhört viktigt för ungarna att de utvecklat sina färdigheter så långt det är möjligt för att klara livet utanför. Att klättra kanske är den viktigaste egenskapen för björnungarna då flykten upp i det blå kan rädda deras liv. Stöter man på björnungar i skogen som sitter uppe i ett träd så dra er långsamt tillbaka samma väg ni kom. Detta för att undvika ett oönskat möte.

Del 12

Ett fantastiskt väder i en hel vecka med för årstiden höga temperaturer ute gör att en del björnar säkert funderar på varför man ska ligga kvar inne i idet. Varje år finns exempel på björnar som valt att komma ut lite tidigare för att kolla läget. Varför är svårt att svara på men temperatur, vårljus och hunger kan vara giltiga skäl. Annars är Tiburtiusdagen, 14 april, traditionsenligt den dag då björnarna gick ur idet. Enligt forskare är detta datum väldigt nära verkligheten men med vissa variationer på var i landet man befinner sig och vilket väder som råder.

Del 11

Vi som regelbundet tittar på livekameran från idet har sett hur aktivitetsnivån ökat från dag till dag. Ungarna har börjat interagera med varandra och är inte längre knyten som göms i pälsen. Förmodligen så har dessa småbjörnar redan gjort upp rangordningen med kroppsvikt som avgörande faktor och det kan vara intressant att följa den utvecklingen även när de kommer ut. Att busa och rumla runt är ett sätt att förbereda sig på världen utanför. I det vilda ställs björnungar inför en tuff utmaning och det finns många faror som väntar.

Del 10

Efter händelsen tidigare i veckan så får vi en påminnelse av att björnar inte bara är trevliga djur att beskåda. Det finns ju även en risk att vi möter en björn på ett mindre roligt sätt. Som tröst ska vi vara medvetna om att det i så gott som alla fall finns en logisk förklaring till varför en björn väljer att konfrontera oss människor. Några av dessa är försvar av byte eller ungar, väckt ur sitt ide, skadad, irriterad av hundar och överraskad under möte i skogen. Som i veckans fall är det också oftast frågan om en skenattack vilket är en mindre tröst just i ögonblicket då det händer.

Del 9

Björnen är en nyfiken varelse och skaffar sig gärna en uppfattning om vad den får för sällskap i skogen. Vid vissa tillfällen när vi människor rör oss tyst i skogen kan vi komma en björn mycket nära. Björnen har mycket bra hörsel och luktsinne men synen är sämre. Ibland ställer sig björnen på bakbenen för att få en bättre överblick av vad som händer. Ett möte med en björn ståendes på bakbenen kan nog kännas skrämmande men i regel avviker björnen så fort den får koll på att det finns människor i området.

Vid ett möte i skogen bör man långsamt gå tillbaka den väg man kom, lämna gärna något på marken så att björnen kan få vittring och prata i lagom samtalston.

Del 8

För samerna har björnen alltid haft en särskild betydelse. Den ansågs ha övermänskliga krafter och förmågor. Trots detta jagades den för köttets och skinnets skull. Under jakten kallades inte björnen för sitt vanliga namn utan den fick så kallade noa-namn som till exempel pälsgubben. En lyckad jakt följdes av en stor fest där allt kött skulle ätas upp. Efteråt begravdes björnen på samma sätt som en människa övertäckt i en klippskreva eller i jorden så inga djur kom åt graven. Genom en respektfull behandling skulle framtida jakter gå enkelt.

Del 7

184 000 blåbär, så många kan en björn plocka och äta under en dag. Snacka om duktig på att plocka bär. Det är också en av förklaringarna till att björnarna klarar den viktökning och fettuppbyggnad som krävs inför vinterns vila.

Sockret i bären omvandlas effektivt till fettreserver som är helt förbrukade i april när björnarna kommer ut ur idet. Under året skiljer sig födovalet markant där just bärdieten står för den sista och mest energirika delen innan vintern kommer.

När björnarna kommer ut på våren finns inte så mycket mat men en del växter, innehåll i myrstackar och diverse kadaver kan stå på menyn då. Sommaren erbjuder en hel del goda vegetabilier men det blir en del älg- och renkalvar som äts upp också.

Innan bären tar överhanden på hösten så hinner björnen även äta en del havre på åkrarna och kanske gräva ur några bi- och getinghålor.

Del 6

Det är en mjukstart för björnungarna inne i idet, med en omtänksam mor som ser till att saker och ting fungerar som de ska.

Ungar som föds ute i det fria går ett tufft första levnadsår till mötes och nästan hälften av alla ungar som föds blir inte äldre än ett år.

En stor fara ligger i att vuxna björnar ofta dödar ungar som de själva inte är släkt med, för att föra sina egna gener vidare.

Ungarna sover normalt ytterligare en vinter med honan, men dör dessa så brunstar honan om och blir tillgänglig för parning samma år.

Idun har gått ner ytterligare i aktivitet och blir endast lite bekymrad då någon unge kommer vilse i halmen. Möjligen får det vara lugnt någon vecka eller två till men sedan tror jag aktiviteten på ungarna kommer att öka.

Del 5

Aktiviteten ökar och livebilderna är svåra att slita sig från.

Historiskt sett har björnar hört till den snälla sidan vad gäller rovdjur. Detta mest för att man länge haft vetskapen om att björnen till stor del äter vegetariskt. Björnen ansågs endast vara farlig om den utsattes för hot, var skadad eller försvarade sina ungar.

Själva är många av oss uppvuxna med en nallebjörn som gosedjur och vår inställning till björnar är från barnsben överlag positiv. Ändå var björnen mycket nära utrotning i Sverige och när arten fridlystes 1927 fanns endast några hundra kvar. Sakta men säkert har antalet björnar ökat och sedan några år regleras antalet björnar genom jakt. I dag beräknas det finnas ca 2 800 björnar i Sverige.

Del 4

Det har varit en fantastisk vecka som gått, och vilket intresse som dessa små krabater och dess mor har skapat.

Att titta på elden som sprakar eller på vattnet som porlar är oerhört rogivande, men livebilderna från idet håller minst samma klass.

Från att som små blekgråa blobbar dykt in i medievärlden börjar nu ungarna anta en brun nyans med antydan till päls på kroppen.

Idun tar modersrollen på största allvar och pysslar om de små med omtanke. Det är påtagligt att det nu är lugnare i idet än före födseln och tills ungarna börjar bli lite mer rörliga så kommer mat och sömn dominera.

Del 3

Tidpunkten för en eventuell födsel närmar sig med stormsteg och vi hoppas att det finns tittare som hör av sig om man ser något spännande i idet.

Eftersom ungarna är väldigt små när de föds så behövs mycket energi för att ge tillväxten en skjuts. Mjölken från honan håller en fetthalt på cirka 20 procent, vilket hjälper till att få upp vikten på ungarna till 2-4 kilo när de kommer ut ur idet.

Det är förmodligen inte de vackraste varelserna i världen när de kommer ut, men vänta tills de fått päls och öppnat ögonen, då är fullkomlig gullighet definitionen.

Del 2

Till skillnad mot björnen skulle en människa som ligger stilla i upp till sex månader drabbas av ett flertal åkommor, däribland benskörhet och muskelförtvining. Olika processer i björnens kropp motverkar dessa effekter och inga tydliga förändringar kan ses över vinterhalvåret.

Under vintern förlorar björnen 250-500 gram om dagen av sina fettreserver. En dräktig hona förbrukar mer än genomsnittet.

Om björnhonan är dräktig så har fostren utvecklats under cirka en månad och tidpunkten för en förväntad födsel närmar sig. När ungarna föds är de pälslösa, blinda och döva och väger endast några hekton. Håll utkik!

Del 1

Som en anpassning till de förhållanden som björnen under lång tid levt med avvaktar ägget med att fästa i livmoderväggen. Dels för att björnhonan skall vara i tillräckligt bra skick att bära ungarna samt att inte ungarna föds för stora och därigenom tar för mycket energi i idet.

Honan föder vanligen 2-3 ungar och det är en stor insats rent fysiskt att ge dessa foster näring fram tills de föds i månadsskiftet januari - februari.

Under hösten har honan ätit upp sig genom att förbruka mängder av bär vars socker omvandlas till fettreserver. I extrema fall skiljer vikten upp till 40 procent från då björnen kom ut ur idet till den återigen går och lägger sig.

Björnens kroppstemperatur sjunker 4-5 grader under sovperioden och hjärtat slår ca 10 slag per minut. Björnen varken kissar eller bajsar under sovperioden.

Mer läsning

Annons