Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Så heter den sovande björnen

Idun – i nordisk mytologi är det namnet på kärlekens och kunskapens gudinna, på Järvzoo är det namnet på den sovande björnen.

Annons

Intresset för björnen på Järvzoo i Järvsö har varit enormt. Den sovande björnhonan, som heter Idun, fascinerar många.

Se också: Live från björnidet

Att det blev just namnet Idun är inget Järvzoo själva har något ansvar i. Hon hette så när hon kom till parken 2005 och där tyckte man att namnet, som är ett eko från fornordisk mytologi och gudinnan Idun, passade. Detta trots att det inte riktigt låg i linje med Järvzoos egen namngivningspolicy.

Där följer man alfabetet, och varje år tilldelas en begynnelsebokstav. Förra året var den bokstaven K och därför fick björnhonan Cita (född 2006) ungar namnen Kina, Koda och Kenai.

Årets begynnelsebokstav är L men det är inte sannolikt att nya djur får namn såsom Leif eller Linda utan namnen kommer ligga i linje med Cita eller för den delen Idun.

Det handlar om att man inte vill förmänskliga djuren, enligt Järvzoos vd Jens Larsson. Om djuren får ett vanligt namn blir det lätt att folk fäster för stor vikt vid enskilda individer vilket skulle motverka Järvzoos syfte.

– Vi arbetar med bevarandeprojekt av de olika djuren, och då jobbar vi inte med bevarandet av individer utan bevarandet av hela arter, säger Jens Larsson.

Mer läsning

Annons