Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alliansen river upp DÖ

KD:s nej till decemberöverenskommelsen spred sig snabbt. Samtliga partier i Alliansen anser att DÖ har fallit.
Jublande DÖ-motståndare öppnade champagnen när Kristdemokraternas riksting på fredagseftermiddagen beslutade att partiet ska lämna överenskommelsen, med röstsiffrorna 151 mot 103.

Annons

– Jag anser att decemberöverenskommelsen har fallit i och med detta, säger den besvikna KD-ledaren Ebba Busch Thor.

Även M-ledaren Anna Kinberg Batra tycker att DÖ måste anses som upphävd.

– Jag konstaterar att beslutet är fattat och då har jag att förhålla mig till det, säger hon.

Folkpartiets ledare Jan Björklund och Centerpartiets vice ordförande Anders W Jonsson anser båda att överenskommelsen är upphävd i sin nuvarande form.

Björklund har tidigare sagt till Dagens industri att nyval hotar om något parti lämnar DÖ. Det vore olyckligt om det skedde mitt i flyktingkrisen anser han nu.

– Det som nu kan hända det är en öppen fråga. Från Folkpartiets sida vill vi undvika att Sverige kastas in i ett politiskt kaos, men det går ju inte att utesluta tyvärr.

För att undvika nyval kommer Folkpartiet att göra det de sagt, säger han, vilket är att rösta på den budgetmotion de har lagt fram och inte stödja SD:s aviserade misstroendeförklaring mot finansminister Magdalena Andersson (S).

I den tre timmar långa och heta debatten inför KD:s beslut gick partiledaren Ebba Busch Thor upp i talarstolen och uppmanade ombuden att stå fast vid DÖ. Hon varnade för ett osäkert politiskt läge, men betonade också att man är en lika bra kristdemokrat oavsett hur man röstar.

När omröstningen var klar lämnade Busch Thor kongressalen utan att ge kommentarer inför de många tv-kamerorna för att informera de övriga Alliansledarna om beslutet. Hon konstaterade senare att DÖ inte längre existerar, men slog fast att KD fortsatt ska vara en del i Alliansen.

– Det kommer inte att utbryta kaos som jag ser det. Vi kommer fortsätta att gå fram med den budget som vi presenterade nyligen.

Inte heller hon tänker stödja SD:s misstroendeförklaring mot Magdalena Andersson.

– Det finns inte fog för det, säger Busch Thor.

Moderaternas partiledare Anna Kinberg Batra anser också att DÖ är historia.

– Jag konstaterar att i och med KD:s beslut i eftermiddag är Decemberöverenskommelsen upphävd, säger hon vid en snabbt sammankallad pressträff på fredagskvällen.

Nyvalsinstrumentet är upp till regeringen att använda, enligt Kinberg Batra, som konstaterar att KD:s nej till DÖ är partiets eget beslut. Hon besvarar flera frågor med att prata om alliansens framtid.

– Jag tänker ta ledarskap både för alliansen och för att moderaterna ska ta bättre beslut.

Mer läsning

Annons