Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Explosion på Näringen

/

På torsdagskvällen skedde en kraftig explosion på industriområdet Näringen i Gävle. 30 personer arbetade med släckningen under natten och all tågtrafik till och från Gävle stoppades.

Annons

Enligt larmet till SOS skedde explosionen i en industrilokal på Sätravägen klockan 20.15 på torsdagskvällen. Ytterdörren slogs upp.

Enligt inre befäl vid räddningstjänsten var det en garageliknande byggnad med ett dussintal bilar, gasflaskor, däck och brandfarliga varor som hade tagit eld. Byggnaden hyrs av ett flertal olika firmor och personer.

Tågtrafiken påverkades

Eftersom räddningsledare konstaterade att branden riskerade att skada kontaktledningar samt att risken för explosion av gasflaskor fanns, stängdes tågtrafiken av helt. De berörda sträckorna var Sundsvall-Stockholm, Gävle-Borlänge och Gävle-Ljusdal.

Vid 01-tiden släpptes trafiken på igen på med undantag för två spår i anslutning till brandplatsen.

Ny explosion

Brandförloppet var kraftigt och branden spred sig snabbt. Vid 22.40 skedde ännu en explosion, som räddningstjänsten tror orsakades av gasflaskor. Därefter avtog intensiteten på branden.

Polisen jobbade med att hjälpa ett flertal människor som befann sig i byggnader inom det avspärrade området att ta sig därifrån. Inga personskador är rapporterade.

Ett så kallat VMA, "viktigt meddelande till allmänheten" gick ut via radio och tv samt sms till berörda i området när rökutvecklingen ansågs vara som kraftigast, men blåstes av vid klockan 01.15.

– Det viktigaste nu är att få bort åskådare från platsen. Det finns en säkerhetsrisk på 300 meter, säger Gävleborgspolisens vakthavande befäl Tomas Sandin.

Vattenskyddsområde

Då brandplatsen ligger på ett vattenskyddsområde beslutades det att begränsa släckningsinsatserna i ett senare skede för att minimera miljöpåverkan i samråd med Gästrike Vatten.

Många personer i räddningsarbetet

Som mest har det funnits 30 personer och 12 enheter från räddningstjänsten på plats. Räddningscentralen Gävle har jobbat i stab, samt två yttre ledningsfordon har funnits på brandplatsen. Personal från Gävle, Sandviken, Skutskär och Ockelbo samt Bergby har arbetat med släckningen. Vid midnatt hade de flesta styrkorna återvänt till sina hemmastationer. Under insatsen upprätthöll beredskapen i Sandviken och Gävle av styrkorna från Storvik och Bergby.

Oklart vad som orsakat branden

Man vet ännu inte vad som orsakade explosionen, men det ska finnas flera gasflaskor inne i industrilokalen, samt tankade bilar och svetstuber.

Boende i Stigslund ombads att stanna inomhus, samt att stänga fönster och ventilation under kvällen och natten.

Röken ska även ha spridit sig till Gävletravet, där det under kvällen pågick tävlingar. Gävletravets stallchef Mathias Gustafsson uppskattade att cirka 800 personer fanns på plats under kvällens tävlingar.

– Det är inte aktuellt med evakuering i nuläget eftersom röken inte blåser in över travbanan, men vi håller koll på den och sker det förändring får vi se över det, sa han under kvällen till TT.

Under den tidiga fredagsmorgonen

Styrkan från Bergby bevakar brandplatsen under morgonen men inget släckvatten används på grund av hänsyn till vattenskyddsområdet.

Då tågtrafiken stått stilla under den initiala delen av släckningsinsatsen jobbar räddningstjänsten under morgonen med att få i gång all tågtrafik igen. Räddningstjänsten kommer att ta hjälp av GreenCargo som kommer att ställa en barriär mellan den drabbade byggnaden för att skydda det bortre av två spår. Detta för att fredagens tågtrafik ska rulla på med minimala förseningar, berättar räddningstjänsten.

Prognosen för hur länge spåravstängningen kommer att kvarstå är enligt räddningstjänsten svårt att bedöma, då bygganden inte är undersökt och antalet gasflaskor är okänt. Släckningsarbetet kan också dra ut på tiden eftersom inget släckvatten kommer användas med hänsyn till miljön.

Ett ledningsmöte inom räddningstjänsten kommer att hållas vid 07-tiden på fredagsmorgonen med berörda parter.

Orsaken till branden är i nuläget okänt.

Mer läsning