Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Finsk kärnkraft upprör i Sverige

/

Den finländska riksdagen sade i dag ja till byggandet av ett nytt kärnkraftverk. Bara 30 mil från Västernorrland.
Det väcker upprörda känslor i norra Sverige. "Vi kämpar vidare", säger en av de aktiva i nätverket mot bygget.

Annons

Med rösterna 115-74 godkändes ändringarna i tillståndet vilket gör att Fennovoima nu får bygga ett kärnkraftverk i Pyhäjoki i norra Finland, rapporterar den finländska nyhetsbyrån FNB. Motståndet var starkt speciellt bland De gröna, Vänsterförbundet och SFP.

Det är mindre än 150 kilometer från Pyhäjoki till centrala delar av Haparanda, Kalix, Luleå, Piteå och Skellefteå.

I veckan har nätverket Kärnkraftsfritt Bottenviken lämnat över 20 000 namnunderskrifter i protest mot kärnkraftverket och Elisabeth Holmström, aktiv i nätverket, är bedrövad över den finska riksdagens ja.

– Det är jättesorgligt, även om det inte var oväntat. Men reaktorn står inte där ännu. Det är många pusselbitar som ska falla på plats innan Fennovoima kan börja leverera el, säger hon till TT.

– Det ska inte byggas något kärnkraftverk vid Bottenvikens strand - så är det.

Hittills har beslutande församlingar i sju kommuner i Norrbotten och Västerbotten sagt nej till kärnkraft i Bottenviksområdet.

Främst gäller oron en eventuell olycka.

– Men även om inte det allra värsta skulle hända så finns det grader i helvetet. Mindre läckage skulle väldigt enkelt kunna störa den känsliga marinbiologiska miljön i Bottenviken, säger hon.

Kärnkraftverket i Pyhäjoki kommer att börja producera el om tio år, uppger Fennovoima enligt Yle. En bygglovsansökan planeras redan tillsammans med Rosatom.

Frågan om kärnkraftverket i Pyhäjoki fick tidigare i år till följd att den finländska regeringskoalitionen sprack. De Gröna avgick i september när regeringen beslutade att godkänna Fennovoimas ansökan.

De Grönas ordförande Ville Niinistö poängterar riskerna med ryska Rosatoms ägarandel.

– Särskilt när Rosatom deltar har det här projektet mycket risker. Det är uppenbart att president Putin använder energipolitiken som ett geopolitiskt medel för att stärka sin utrikespolitiska makt.

I Ukraina bryter Ryssland mot internationell rätt, och Moskvas politik mot grannländerna spär på konflikter, anser Niinistö.

– Ryssland kommer att fortsätta med det om Finland nu visar att vi fortsätter att öka energisamarbetet trots sanktionerna, säger han till finländska Yle.

TT

Mer läsning

Annons