Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Hoppbacken riven – en epok är över

/
  • Ett par gamla pjäxor är det enda som påminner om backhoppning, på den plats där den gamla hoppbacken i Husum stod. Backen jämnades med marken häromdagen och nu ska plats göras för bland annat en skidlift.

1959 byggdes hoppbacken i Husum.
Nu finns den inte längre.
– Den har varit en säkerhetsrisk, säger Andreas Edlund i Husums BHK & Funpark som jobbar med att utveckla backen.

Annons

I november berättade vi om det nya projektet med "funparken" – en aktivitetspark – vid hoppbacken i Husum. Ett gäng ideella själar har gått ihop för att skapa en yta där barn och ungdomar ska kunna leka och ha roligt, inte minst vintertid.

Redan då aviserades att den gamla hoppbacken, som byggdes 1959 och renoverades 1975, skulle rivas. I åratal har backen bara stått och ruttnat och blivit en fälla; ärligt talat har den sett ut att kunna rasa när som helst.

Och nu har den jämnats med marken.

– Vi har velat ha bort den ett tag men inte riktigt vågat ge oss på det eftersom den varit så uppruttnad. Den har också hållits uppe med hjälp av en ställning på slutet och det har varit lite frågetecken kring hur vi ska kunna riva den utan att komma i kläm, berättar Andreas Edlund.

– Men vi plockade bort ställningen så gott det gick och drog sedan ner backen med en traktor.

Rivningen kom inte en dag för tidigt.

– Nej, hoppbacken har varit en säkerhetsrisk. Den har varit avstängd men det har varit barn där och lekt på sistone – och det har inte varit någon bra lekplats.

Husum var under flera år i framkant i landet inom backhoppningen och har fostrat flera framgångsrika hoppare genom åren. Men sporten har sakta dött ut på orten och det var nu länge sedan hoppbacken användes.

Det kommer dock att gå att hoppa lite backe i Husum även i framtiden, då två mindre backar får vara kvar som en del av Husums BHK & Funpark.

Arbetet med aktivitetsparken fortgår och det finns gott om planer. En liten slalombacke, rails, kuber och hopp är delar av projektet.

Och inte minst är Andreas Edlund och gänget på jakt efter en skidlift.

– Jag jobbar själv med att bland annat besikta skidliftar och har lagt ut lite krokar, men vi har inte riktigt hittat någon lämplig än. De är eftertraktade också. En gammal barnlift hade varit perfekt.

Mer läsning