Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Mittmedia-satsning kan vinna Stora journalistpriset

Vid lunchtid på tisdagen presenterades kandidaterna.
Mittmedias valsajt #kandulova är en av de nominerade i kategorin årets förnyare.

Annons

Satsningen #kandulova var Mittmedias stora valsatsning. Medborgarna fick skicka in sina egna vallöften, och politikerna i kommunerna fick svara om du kunde lova det eller inte.

– Jag är glad och stolt. Det här har vi gjort tillsammans med läsarna och det känns jättebra att vara nominerad till ett så här stort och prestigefullt pris, säger Anders Ingvarsson, chefredaktör på Sundsvalls Tidning & ST.nu.

Carl-Johan Bergman, till vardags chefredaktör på Dalarnas tidningar var projektledare för #kandulova.

– Många människor tycker politiken har blivit otydlig. Den har kört, fast i block, valstrategi och taktik. Det är svårt att veta vad partierna verkligen vill göra. Målet med #kandulova var att damma av det gamla vallöftet, något av kärnan i politiken. Det raka löftet mellan politikern och väljaren, säger han.

#kandulova täckte över 40 kommuner och fanns, och finns, att hitta på tio MittMedia-sajter. Över 2 000 frågor om smått och stort ställdes direkt till lokala politiker. Över 12000 löften kom in. #kandulova uppskattades av både väljare och politiker.

– Vi byggde tjänsten gemensamt i MittMedia, det visar styrkan i samarbeten bakom kulisserna i den nya medievärlden, och sedan var det den lokala kraften ute i mediehusen som satte agendan med #kandulova, säger Carl-Johan Bergman.

Tillsammans med Hans Lindeberg, chefredaktör i Östersunds-Posten och en av de drivande i projektet, och MittMedias digitala utvecklingschef Anders Härén var på plats på Nedre Manilla i Stockholm när den överraskande nomineringen avslöjades.

– Att bli nominerad till Stora journalistpriset är givetvis otroligt hedrande, och ett väldigt gott betyg till alla dem som runt om i MittMedia-land - vi täcker en tredjedel av Sveriges yta - som arbetade i det här demokratiprojektet, säger Hans Lindeberg.

Mer läsning