Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Öka självförtroendet med självförsvar

/
  • Robin Nilsson visar hur man fäller en angripare (Stefan Jonzon) till marken.
  • Livtag över armarna är ett vanligt angrepp ute på gatan men något man sällan ser eller tränar på i sportsammanhang.
  • Rasmus Flodin visar hur man ska göra om man blir hotad med kniv.
  • Här griper Magnus Forslund tag i Rasmus Flodins hoodie för att värja sig från hans angrepp.
  • Ibland händer det att man måste parera situationer där två angriper från varsitt håll.

Den mörkaste tiden på året har inletts och många känner sig obekväma med att vara ute ensam på kvällen.
Men det finns knep för att öka självförtroendet. Att veta hur en kan skydda sig själv mot ett eventuellt angrepp kan lugna. Det kan uppnås genom att träna självförsvar.

Annons

Daniel Lindberg är grundare och instruktör för Krav Maga Sundsvall. Krav Maga betyder närstrid på hebreiska och är en form av självförsvar som grundas på att kunna försvara sig mot verklighetsbaserade situationer.

– Tyvärr ser samhället ut så i dag, oprovocerade överfall sker oftare än man tror och när väl faran är framme är det viktigt att kunna försvara sig, säger han.

Daniel Lindberg är tillsammans med Stefan Jonzon, Rasmus Flodin, Magnus Forslund och Robin Nilsson tränare i Krav Maga Sundsvall och de är alla noga med att påpeka att våld alltid är sista utvägen.

– Den bästa formen av självförsvar är att inte vara där alls, säger Stefan Jonzon.

Tio procent av Sveriges befolkning är mycket oroliga för att bli överfallna eller misshandlade, enligt nationella trygghetsundersökningen av Brottsförebyggande rådet. Det är något som Krav Maga vill ändra på.

– Man ska vara vaksam när man är ute och inte vara naiv, ja, men man ska inte behöva vara rädd för att vara ute. Sedan jag själv började träna självförsvar går jag med en helt annan hållning längs mörka vägar på kvällen, säger Magnus Forslund.

Såväl nybörjare som experter kan träna självförsvar. Alla är välkomna.

– Tanken är att du ska kunna träna Krav Maga oavsett vem du är. Stor eller liten, gammal eller ung, det spelar ingen roll. Det gör inte heller dina fysiska förutsättningar. Vår träning bygger på ett fåtal tekniker som ska funka som lösning på många olika angrepp och man lär sig fort, säger Daniel Lindberg.

Men de tränar inte bara på att slåss. En viktig del av träningen är reflektion om varför de gör som de gör och lagboken är ett viktigt redskap. Nödvärnsrätten såväl som envarsrätten och andra applicerbara lagar diskuteras flitigt.

– Har jag lagstöd, vad har jag för behov och är våldet proportionellt till mitt behov, är frågor som vi ofta ställer oss själva. Vi vill inte att någon missbrukar teknikerna och går ut och använder dem på fel sätt, säger Daniel Lindberg.

För inte så länge sedan blev det skarpt läge för Rasmus Flodin då han och en kompis, helt oprovocerat, blev attackerade av ett gäng i Stockholm.

– Tack vare att jag kan självförsvar reagerade jag i tid och ingen av oss blev skadade, säger han.

Även Daniel Lindberg har haft mycket nytta av träningen, främst i sitt jobb.

– Som ordningsvakt har jag stort behov av att kunna självförsvar och tack vare träningen kan jag känna mig lugn i de flesta situationer jag råkar ut för, säger han.

De är alla rörande överrens om att det inte finns någon anledning att vara extra rädd nu på hösten och vintern bara för att det är mörkt ute.

– Ja, skumma platser kan kännas ännu skummare men det är färre personer ute och rör sig nu när det är kallt, jämfört med på sommaren. Faktum är att det sker färre överfall på vintern än på sommaren, säger Robin Nilsson.

Mer läsning