Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Stefan Löfven höll tal till nationen efter terrorhotet: "Sverige har varit naiva"

/

Statsminister Stefan Löfven höll tal i Rosenbad i dag torsdag klockan 14.30.

Annons

Statsminister Stefan Löfven anser att Sverige har varit naiv i sin syn på extremism.

Regeringen är nu redo att pröva ökad kameraövervakning, övervakning av datorer och ökad kontroll av pass.

Löfven kommenterade den höjda hotbilden vid en presskonferens och pekade på Säpos uppgifter om att omkring 300 personer rest till Syrien och Irak för att strida med Islamiska staten och att omkring 120 återkommit.

– Sverige har nog varit naiva i detta avseende, säger han.

– Kanske har det varit svårt för oss att acceptera att det mitt ibland oss finns de som sympatiserar med ISIL (IS).

Regeringen vill nu pröva tre nya åtgärder. Bland annat vill man utreda att låta polisen i hemlighet övervaka datorer och surfplattor genom att plantera så kallade trojaner i dem . Polisen har i dag problem med att avlyssna misstänkta eftersom de övergår till krypterad kommunikation, till exempel via Skype.

Regeringen vill också utreda att tillåta mer kameraövervakning, framförallt vid mediaredaktioner, religiösa lokaler och flyktingförläggningar. Sverige ska också i EU driva att biometrisk data i pass, till exempel fingeravtryck, ska kontrolleras vid EU:s yttre gränser.

– Sverige ska aldrig bli en fristad för terrorister, säger Löfven.

Tidigare under dagen informerade utrikesminister Margot Wallström utrikesutskottet om situationen.

Sverige har inlett en bilateral dialog med Frankrike för att utröna vad Sverige kan bistå med miltärt, efter Frankrikes begäran om hjälp från EU-länderna i kampen mot IS. Det kan till exempel bli aktuellt att avlasta Frankrike i FN:s fredsaktion i Mali.

– De vill gärna att man fyller på insatserna i Mali och i Centralafrikanska republiken för att de ska kunna frigöra resurser därifrån. Vi bidrar ju i Mali, så det här är något man får diskutera hur de vill att det exakt ska gå till, säger Margot Wallström.

Folkpartiet har föreslagit att Sverige ska beväpna de kurdiska styrkorna i norra Irak. Wallström vill undvika partipolitiskt käbbel och "samla oss som nation".

– Jag önskar att man kanske ska sansa sig något. Det är liksom inte en auktion med budgivning nu om vem som kan erbjuda mest och tyngst, utan nu ska det gå till så att Frankrike får en chans att komma till oss och säga var vi kan göra den bästa insatsen, vad vi är bäst på, säger hon.

I bedömningen ingår också i vilken grad terrorhoten skulle öka mot Sverige, om vi ökar insatserna mot IS, framhåller Wallström.

Wallström och försvarsminister Peter Hultqvist informerade på torsdagen riksdagens sammansatta försvars- och utrikesutskott om den pågående svenska insatsen i Irak på 35 man, som nu ska förlängas ett år. Den svenska militära personalen fungerar som rådgivare till och utbildare av kurdiska peshmergastyrkor. Det handlar bland annat om sjukvård och hantering av minor.

Hultqvist kommenterade efter utskottsmötet läget i Sverige.

– Det är klart att vi har ett försämrat läge. Det kräver att myndigheterna arbetar hårdare och på ett mer intensivt sätt. Och det jag sett de senaste dagarna av deras insats är att det genomförs ett mycket bra arbete, säger han.

Sverigedemokraterna presenterade ett handlingsprogram för effektiviserad terrorismbekämpning.

SD vill bland annat förbjuda propaganda för att gå med i en terroristorganisation och straffa varje form av deltagande eller stöd till sådana organisationer. SD vill även vill kunna frånta terrorister svenskt medborgarskap, inte bara personer med dubbelt medborgarskap.

Partiet vill också utreda möjligheten att utvisa terrorister oavsett verkställighetshinder, till exempel att personen riskerar tortyr i hemlandet, utreda krav på registrering av personer som misstänks vilja resa för att strida med IS, utreda möjligheten att införa undantagstillstånd till exempel för att polisen lättare ska kunna göra husrannsakan, samt utreda att tillåta signalspaning inom landet mot specifika personer.

Mer läsning

Annons