Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Vanligare att diskutera dricks

/

Ska man runda av uppåt, ge tio procent eller inget alls? Vi tröttnar aldrig på att diskutera dricks - en företeelse mer komplicerad än man kan tro. Det är en ständig källa till diskussion i vett och etikett-spalter.(TT)

Annons

Det är en ständig källa till diskussion i vett och etikett-spalter. När middagen på restaurangen är avnjuten och räkningen ska betalas blir många osäkra: är tio procent nog? Tittar personalen snett på den som inte ger något extra?

"Klart att du ska dricksa på krogen!" uppmanade mat- och dryckesjournalisten Anna Norström nyligen i en krönika, och fick mängder av brev som argt ifrågasatte det.

– Men inom den här typen av serviceyrke finns det en tradition av att lämna dricks som ett sätt att visa uppskattning, säger Anna Norström.

Fler dricksar

Vi ger dricks av många olika anledningar, enligt universitetslektor Paula Mulinari, som håller på med en studie om dricks vid Malmö högskola. Vissa vill visa uppskattning, andra ger av omtanke.

– I Sverige till skillnad från många andra länder är dricksen inte den största inkomsten. Men med en ökad otrygghet och tillfälliga anställningar kan dricksen börja bli en viktigare del.

De senaste tio åren har Paula Mulinari sett att vi börjat diskutera frågan allt mer.

Att ge dricks ökar och det beror på att servicesektorn har expanderat, vi konsumerar mer av den här typen av tjänster, säger hon.Â…

"Hämmar lönerna"

Alla är inte glada över extrapengarna. Enligt facket hämmar de löneutvecklingen.

– Arbetsgivare säger "vi behöver inte höja era löner, ni har ju dricksen". Men det är oerhört få som får dricks, det är mest på innerstadskrogar och innekrogar, säger Per Persson, ombudsman vid Hotell- och Restaurangfacket.

När allt fler betalar med kort finns det dessutom krögare som behåller dricksen själva, menar Per Persson.

– Om man får en schysst lön och ett ordentligt tack så är det också oerhört uppskattat.

Anna Norström är emot att dricks ska ersätta lön men tror inte lösningen är att sluta ge.

– Om jag uppskattat en måltid vill jag visa det. Men det är många som inte vet vad som gäller. Dricksa inte om ni inte är nöjda!

Mer läsning

Annons