Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Invandring kan vända negativ trend

/

All invandring stoppas. Då minskar befolkningarna i Kramfors, Sollefteå och Ånge kommun med över tio procent inom tio år. Detta enligt ett scenario som statistikföretaget Statisticon tagit fram.

Annons

Samtliga kommuner i Västernorrland skulle få en negativ befolkningsutveckling om invandringen upphörde. Kramfors, Sollefteå och Ånge kommun skulle erfara de största minskningarna medan folkrikare kommuner som Örnsköldsvik och Sundsvall klarar sig bättre.

Scenariot har tagits fram genom att man studerat de trender som påverkat befolkningsutvecklingen historiskt.

– Vi har studerat utvecklingen fram till idag för att sedan kunna anta hur framtiden kommer se ut, säger Mats Forsberg, vd på Statisticon.

Scenariot är tänkt att illustrera invandringens betydelse för kommuners befolkningsutveckling. Susanne Stenbacka är docent i kulturgeografi på Uppsala universitet och har studerat just detta.

– Många kommuner brottas med en negativ befolkningsutveckling och de problem som följer med den. För kommuner kan flyktingmottagandet både vara en humanistisk handling och en utvecklingsstrategi. Människor är en tillgång, de ökar underlaget för service och bidrar med kompetens, säger Susanne Stenbacka.

Invandring av barnfamiljer betyder fler barn i skolorna och arbetskraft åt de delar av offentlig sektor som ofta lider av personalbrist, som sjukvård och äldreomsorg. Men med invandring följer också kostnader, något som enligt Susanne Stenbacka måste lösas på nationell nivå.

– Invandringen är ett sätt att vända en negativ utveckling. Då är det kontraproduktivt att nedmontera offentlig service genom att till exempel stänga lokalkontor. Staten har ett ansvar att hjälpa till, säger hon.

Trots invandring minskar befolkningen i Kramfors, Sollefteå och Ånge enligt Statisticons prognoser. Detta då många väljer att flytta från landsbygden till större städer.

– Normen i dagens samhälle är en urban livsstil i en storstadsmiljö. Du blir väldigt sällan ifrågasatt om du säger att du ska flytta till en storstad men att flytta till eller stanna kvar på landsbygden ses som avvikande, menar Susanne Stenbacka.

Möjligheterna till jobb är en av grundförutsättningarna för att man ska kunna stanna på landsbygden oavsett om man är född i Sverige eller har invandrat. Därför menar Susanne Stenbacka att det behövs en politik som inriktas mot en förstärkt arbetsmarknad på mindre orter, men hon framhäver också betydelsen av delaktighet och lokal förankring.

– Det kan handla om ett jobb men det kan också vara en förening. Det är viktigt att känna samhörighet med platsen man bor på.

Mer läsning

Annons