Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Departementet: Vi ska försöka hitta andra lösningar

/

Statssekreterare Charlotte Svensson säger att regeringen helst inte vill höja skatten på el i Norrland. Men i dagsläget finns inga färdiga förslag på hur en skattehöjning skulle kunna undvikas.

Annons

Charlotte Svensson arbetar som statssekreterare hos finansminister Magdalena Andersson (S). Hon säger att departementet är medvetet om problematiken med den så kallade Norrlandsskatten.

– Vi förstår att den här skatten är besvärlig och det var därför som jag i pressmeddelandet skrev att den bör vi titta på ett varv till på. Den delen är inget som regeringen vill gå fram med i första hand utan vi behöver titta på om det finns några andra sätt att klara av EU-regelverket.

Men några färdiga förslag på hur en skattehöjning skulle kunna undvikas finns i dagsläget inte.

– Vi har ju precis fått den här utredningen och nu ska vi sätta oss och försöka hitta alternativa lösningar men vilka det kommer att vara är för tidigt att svara på, säger Charlotte Svensson.

Hon konstaterar också att frågan inte brådskar. Sverige har beviljats ett särskilt undantag från EU:s regler som gör att Norrlandsskatten kan finnas kvar till och med år 2017. Samtidigt är det viktigt att ha en lösning på plats i god tid eftersom det kan få stora konsekvenser om Sverige inte uppfyller EU:s rättsliga principer.

I den statliga utredningen står: Det kan få högst påtagliga konsekvenser om Sverige inte uppfyller sina åtaganden enligt EU-rätten. Det riskerar att leda till att samtliga stöd som utgår i form av lägre skatt utgör olagligt statligt stöd som måste återkrävas med ränta från stödmottagarna, i detta sammanhang de företag som i slutänden drar fördel av en lägre skattesats.

Läs utredningen: Energiskatt på el

Mer läsning

Annons