Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Östersundsresenärer utsatta för livsfara – trafikflyg beskjutet med laser

Under inflygning mot flygplatsen på Frösön sköt någon med laserpistol mot flygplanet.

Annons

Det var en av SAS-maskinerna som under inflygningen på söndagskvällen strax före klockan 22.00 blev beskjutet med grön laser.

– Det här är tredje gången som en plan har blivit utsatt för beskjutning vid inflygningen till Åre Östersund airport, säger vakthavande polis Oskar Berglund.

Varifrån lasern avfyras är väldigt svårt at avgöra.

– Enligt piloterna kommer det troligen från de centrala delarna av Östersund, säger Berglund.

En laserpistol skickar ut en mycket smal, men ytterst stark, ljusstråle. På nära avstånd blir ljuskäglan liten, stor som en ärta i diameter.

– Men på långa avstånd blir ljuskäglan betydligt större vilket då kan blända piloterna, säger Berglund.

På luftfartsverket är man väl medveten om problemet.

– Laserpistolerna används oftast under den mest kritiska fasen under flygningen, det vill säga vid start och landning. Det är också då piloterna måste koncentrera sig som mest på sin uppgift. At skjuta mot flygplan med laser innebär stor fara för flygsäkerheten, säger Per Fröberg på luftfartsverket som säger at alla skjutningar polisanmäls. Antingen av piloterna eller av luftfartsverket.

– Det är helt enkelt ett brott mot luftfartslagen. Många ser det som ett oskyldigt pojkstreck, men inget kan vara mer fel. De som skjuter utsätter folk för uppenbar livsfara, säger Fröberg.

Varje år kommer det in cirka 100 anmälningar om plan beskjutna med laser. Göteborg har under senare tid varit särskilt illa utsatt.

Mer läsning

Annons