Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lotta gör glad konst med motorsågen

/
  • Tabea Wenzel är elev på Bredsands skola och ritade förlagan till totempålen.
  • En hare skulpterad efter Wilma Elmqvists teckning.
  • Två kattstatyer vaktar infarten till Lotta Boholm Walls hus i nedre Nyhamn.
  • En surfande skvader blir en
  • En spegeltavla som Lotta Boholm Wall tillverkade 2003, i början av sin karriär.
  • Ett av Lottas första alster i trä från 1986.
  • Lotta Boholm Wall trivs hemma i sin verkstad där hon skapar och skulpterar med motorsågar.
  • Lottas barn har fått egna totempålar som de kommer att ta med sig den dag de flyttar hemifrån.

En stock och en motorsåg är allt Lotta Boholm Wall behöver för att skapa djur, troll och andra fantasifulla skulpturer.
– Första gången jag skar i trä tänkte jag "wow, det här känns rätt, det har jag gjort förut", säger hon.

Annons

Det börjar med en stor trästock eller stubbe. Sedan växer figurer fram för varje skär med motorsågen som Lotta Boholm Wall gör. Hon använder ett till synes grovhugget verktyg för att skapa små fina detaljer på sina skulpturer.

– Jag trivs bäst när jag får gå vidare och jobba på millimeternivå, måla små saker med pensel. Men tyvärr så hinns det inte alltid med, säger hon.

Ett exempel på när det är lite mera bråttom är när Lotta står och sågar offentligt på olika utomhusevenemang och måste få till en färdig skulptur innan dagen är slut.

– När jag var nybörjare blev det lite panik när folk hela tiden kom fram och frågade vad jag gjorde, det ser ju bara ut som en stock i början. Nu har jag lärt mig att börja före evenemangets start för att det ska synas lite av vad det ska bli, säger hon.

Lotta Boholm Wall har bland annat sågat fram romanfiguren Bricken under Svartviksdagarna. Visionen är att göra fler skulpturer av henne i olika åldrar.

Det senaste projektet är tre skulpturer i skogen vid Bredsands skola där Lotta jobbar som lärare. Skolbarnen fick rita teckningar och tre av dem röstades fram som vinnare och fick fysisk form när de karvades ut ur stubbar under sommarlovet.

– Vår skolgård har blivit mindre eftersom det har ställts ut baracker. Och vi lyckades övertala kommunen att röja upp i skogen så att barnen kan leka där. Vi kan även bedriva undervisning om naturen, säger Lotta.

En hare, en groda och en totempåle med olika djur ger liv i den lummiga gläntan. Så småningom ska de målas, men inte för snart.

– Träskulpturer torkar väldigt sakta när de fortfarande står på rot. Målar jag för tidigt så kommer de bara börja mögla.

Lotta Boholm Wall har drivit ett eget företag sedan 2003. Men konst av trä har hon hållit på med i 30 år, framför allt tavlor.

– När jag gick på konstskola tyckte jag bäst om att jobba med trä. Jag blev mest arg när jag höll på med olja och akryl och ville riva sönder duken.

När hon skapar kommer inspirationen ofta från naturen. Och glädjen är en genomgående trend.

– Jag vill göra konst som gör mig glad, jag vill inte provocera eller skapa obehag, säger hon.

Om inspirationen tryter så tar Lotta till en metod som kanske är lite ovanlig: schamanska resor.

– Jag har en skiva med trummor som vägleder mig. Och många gånger överraskas jag av det som kommer till mig. Det är saker som jag inte kan nå i den här världen, säger hon.

Ett kommande projekt med stark traditionell förankring är den totempåle som redan nu ligger och torkar inför skulpteringen. En fem meter hög påle som Lotta Boholm Wall ska ge sig själv i 50-årspresent.

– Jag kallar den för min födelsedagspåle, och jag hoppas att den ska vara med på vernissagen som jag planerar ha när jag fyller 50 år nästa år. Sedan har jag planer på att skulptera en födande kvinna. Jag hoppas att den också blir klar, säger hon.

Mer läsning

Annons