Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

1 200 fångar i protest mot indragen styrketräning

Fångar vid 21 av landets drygt 50 kriminalvårdsanstalter och häkten gick ut i strejk på måndagen.
De protesterar mot planerna på att minska möjligheterna till styrketräning.

Annons
 Av de rapporter jag fått rör det sig om en begränsad aktion på de berörda anstalterna. Det är en del av internerna som strejkar och det rör sig om en lugn och sansad aktion. Det har inte förekommit några våldsinslag alls, säger Kriminalvårdsstyrelsens säkerhetschef Christer Isaksson.
Det är fångarnas organisation Frio som utlyst en landsomfattande protest för att få behålla möjligheterna att styrketräna med skivstänger med fria vikter.
Fångarna vid fängelset i Skänninge avbröt sin aktion redan efter lunch. Vid de övriga anstalterna är protestaktionen tänkt att pågå under en dag.

Över tusen i strejk
 Det är totalt cirka 1 200 intagna som deltar i aktionen, det rör sig om cirka en femtedel av de som sitter i häkte eller på anstalt. Aktionen har fått stöd på ungefär en tredjedel av landets anstalter och häkten, säger Kriminalvårdens pressekreterare Merja Metell Suomalainen.
Enligt TV 4 Skaraborg kan det också bli så att aktionen fortsätter.
 Detta är inte någon endagsprotest. Vi kommer att strejka så länge det behövs, säger Frios talesman på Tidaholmsanstalten till tv-stationen.
Christer Isaksson har viss förståelse för fångarnas missnöje, men ser flera anledningar till att den omdiskuterade träningen tagits bort.
 Dels säkerhetsskäl, då vikterna kan användas som vapen och tillhyggen. Men det handlar också om att bryta ner den machokultur som finns innanför murarna. Vi vill begränsa möjligheterna för de intagna att bygga upp sig till muskelberg, säger Isaksson.
Förslaget om att stoppa styrketräningen kom från landshövding Björn Eriksson, i den utredning som tillsattes för att se över säkerheten på landets anstalter efter flera spektakulära rymningar.

Machokultur
 Machokulturen är ett hot även mot vakterna. Jag är emot att staten finansierar uppbyggnaden av potentiella mordvapen, sade Björn Eriksson när utredningen lades fram.
 Vi tycker att det är bra att internerna vill hålla sig i form. Men vi ville inte medverka till att våldsmän bygger upp sina muskler och sin styrka så att de blir ännu farligare när de släpps ut. I stället för ensidig styrketräning är det bättre om de bygger upp sin allmänna kondition genom en mer varierad träning, säger Christer Isaksson.
De fångar som deltog i strejken på måndagen låstes in i sina celler.
 Vi följer de rutiner som finns. Av säkerhetsskäl får de strejkande sitta i sina celler och endast göra några kortare rastpromenader under dagen, säger Christer Isaksson.

Mer läsning

Annons