Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

120 scouter slog läger vid Skälsjön

/

En bra scout reder sig i alla väder. Även om det ösregnar. Och regnade gjorde det när 120 scouter från sundsvallsområdet byggde upp sitt läger vid Skälsjön, några mil väster om Liden. Men vad gör väl lite regn? Man blir ju bara våt.

Annons
Ett gäng med ungdomar stormar ner mot stranden iförda badkläder. Vattnet i Skälsjön är sensommarvarmt ljummet. Oppifrån himlen öser regnet ned.
Inte var det så här igår när vi kom. Inte en regndroppe på hela natten, säger Sofia Lindén från Alnön som tagit med sig både den ettårige sonen och maken till sommarens scoutläger i storskogen.
Åt alla håll är det skog utom mot Skälgården, en ensam bondgård på en sluttning vid sjöstranden. På lägden har en massa tält satts upp. Militärtält, presseningar på ställningar som matrum, förrådstält och små vanliga fjälltält för de äldre ungdomarna.
Vi ville träna lite inför nästa års läger. Då ska vi vara en hel vecka i Laxsjön. Om två år ska vi till ett jätteläger i Kristiansstad med 30 000 scouter, berättar Sofia.
Den här sommaren varar lägret bara i fem dagar med deltagare från Svartvik, Njurunda, Södermalm, Alnö Gustavsberg och Bergeforsen. Ungefär 90 ungdomar i åldrarna tio år och till gymnasiet plus 30 vuxna ledare.
Tonåringarna Emma och Hannah Nordenfjell har tagit lillasyster Agnes Sällbom med sig. Agnes är minst på lägret med sina sju år. I natt trängde alla ihop sig med mamma i ett litet tremanna-tält. Det blev för myggigt i det stora militärtältet och för att sova ute.
Det blir en helt annan gemenskap när man åker på läger. Och så träffar man många nya kompisar, säger Hanna Nordenfjell medan hon vant skivar upp falukorven till dagens lunch. Fast den här gången ska det bli korv och makaroner till 26 mycket hungriga personer.
Det provisoriska tältet runt grilltunnorna som också ska fungera som kokkök fylls snabbt med rök och orsakar hostanfall. Korven blir lite bränd och till makaronerna har durkslagen glömts hemma. Men allt fixas ändå på något sätt.
Den här första dagen är det bara lägret som ska upp och maten ordnas till ungdomar och vuxna som är indelade i fyra grupper eller byar. Chili con carne till middag och allt tillagat på råvaror av mestadels ovana unga matlagare.
På kvällen ska det bli invigning av lägret och alla ungdomar barn får årets märke att sätta på sina kläder. Sen kommer tre dagar med fasta punkter under några timmar som kanotpaddling, en sjöorientering och diverse hantverk.
En stor del av dagarna är inga aktiviteter inlagda. Ungdomarna ska få tid att träffas och själen ska få ro, som Sofia säger. Och blir det för tråkigt finns det kubb, volleyboll och många andra spel att spela.
I ryggsäckarna finns kortlekar och ritblock. Mobiltelefonerna fungerar inte, det finns ingen täckning här i storskogen. I stället får man underhålla varandra, fnissa lite åt regn och våta kläder och längta till den stora festen på lördagskvällen vid Skälsjöns strand.

Mer läsning

Annons