Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

133 döda i fängelsebrand

133 fångar dödades vid en brand i ett fängelse i östra Dominikanska republiken på måndagen, uppger landets myndigheter.

Annons
Ett slagsmål mellan rivaliserande gäng ska ha föregått branden. Striden fördes med både skjutvapen och knivar. En fånge sköts ihjäl, skriver den dominikanska tidningen El Nacional på sin webbsida.
Branden var anlagd av fångar som satte eld på sina bäddar. Vakter försökte öppna avdelningen där branden bröt ut men internerna hade förstört låset, skriver El Nacional.
Branden ledde enligt Reuters till att fängelsets säkerhetschef greps.
Vid middagstid på onsdagen hade man räknat till 133 döda och 25 skadade. Utanför fängelset hade oroliga anhöriga till fångarna samlats i väntan på besked.
Fångvårdschefen Juan Ramón de la Cruz Martínez säger till El Nacional att anstalten är byggd för 200 fångar, men när branden bröt ut fanns 426 fångar i fängelset.
Överbeläggning är ett stort problem i de latinamerikanska fängelserna. Inte sällan bidrar den till att anstalterna på insidan kontrolleras av beväpnade gäng.
Branden är den värsta händelsen i Dominikanska republikens fängelsehistoria. I september 2002 dödades 29 fångar när en brand utbröt i samband med en revolt bland fångar i staden La Vega.
Dominikanska republiken har närmare nio miljoner invånare och delar den karibiska ön Hispaniola med grannlandet Haiti.

Mer läsning

Annons