Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

17-åring pistolhotade tre personer

Med ett skjutvapen tvingade en 17-årig Sundsvallsbo till sig bilnycklar från personalen vid ett behandlingshem i Ramsele. Även en kvinna från hemtjänsten fick stirra in i pistolmynningen innan en fartfylld bil- och helikopterjakt tog vid. Polisen misstänker att ynglingen kan vara inblandad i pistolrånet i Skönsberg för drygt en vecka sedan.

Annons
Han slet fram pistolen och gjorde en mantelrörelse. Sedan siktade han med vapnet mot två anställda vid behandlingshemmet för unga och sa att de skulle ge honom nycklarna till hemmets bil. Skrämda gjorde de som 17-åringen sa och såg honom gå ut till fordonet.
När bilen inte startade försökte pojken att ta sig tillbaka in igen, men upptäckte att han blivit utelåst. Strax därefter hörde personalen ett skott brinna av ute på gården.
En hemtjänstanställd som svängde in till en av behandlingshemmets grannar blev nästa offer för den desperate 17-åringen. Kvinnan tvingades lämna ifrån sig bilen under pistolhot för att därefter se ekipaget försvinna mot Hammerdal.
Under tiden hade polisen gått ut med ett länsanrop till sina styrkor och följde på avstånd efter mannen med bilar och helikopter. En anställd vid behandlingshemmet fick mobiltelefonkontakt med 17-åringen och när han vid infarten till Hammerdal körde av vägen kom de överens om att han skulle ge upp. Det blev sedan ett odramatiskt gripande och 17-åringen togs med till polisstationen i Sollefteå för förhör.
Vapnet visade sig vara en startpistol som var oladdad vid gripandet. Polisen misstänker nu att det kan vara samma vapen som användes vid Skönsbergsrånet den 19 februari då två maskerade personer tvingade till sig en summa pengar på OK/Q8-macken. Gärningsmännen hotade personalen med pistol eller i vart fall något som liknade en sådan.
Spår ledde från macken till en lägenhet i området vid Bruksgatan/Gillebergsgatan och där inne fanns en 17-åring och en 18-åring som togs till förhör. De unga männen frigavs efter beslut av jouråklagaren, men brottsmisstankarna har kvarstått.
En av de misstänkta är bror med den nu aktuelle 17-åringen och alla tre ynglingarna vårdades på behandlingshemmet. I går hämtades de misstänkta åter till förhör och det var när 17-åringen fick veta det som han drog fram vapnet mot de anställda.
Det finns anledning att undersöka om vapnet är detsamma som användes vid rånet och om 17-åringen är inblandad i även det brottet, säger Börje Öhman, chef vid länskriminalen.
Under gårdagskvällen anhölls samtliga tre som misstänks ha samröre med de olika brotten.

Mer läsning

Annons