Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

1800-talsfoton blir digitaliserade

/
  • Borgsjö hembygdsförening lägger sin fotografisamling på dator.Florence Savander

Borgsjö Hembygdsförenings gamla fotografier ska digitaliseras.
Genom åren har de samlat på sig lådvis med personporträtt som ska läggas i en databas.
— Det blir enklare att söka bland dem, säger Florence Savander som sköter jobbet.

Annons
I blåa papperslådor, bruna trälådor och album ligger fotografierna, närmare tusen stycken, samlade. Med vita etiketter som talar om vilka byar personerna på porträtten kommer ifrån står de lagrade i hembygdsföreningens arkiv. De foton som inte har någon information ligger i speciella kartonger, i väntan på att bli identifierade.
Under sommaren har vi lagt ut album med klassfoton. Förhoppningarna är att de som tittar ska känna igen vilka som är på bilderna och skriva ner deras namn i ett block vi lagt ut. Det är en chansning, säger Florence Savander.
Chansningen har gett utdelning. Många rader i blocket har fyllt med namn, ofta av människor som själva är med på bilden.
Det finns en del klassfoton men de mesta i samlingen är personporträtt och de sträcker sig från 1800-talet fram till början av 1900-talet. Människor med allvarliga ansikten har förevigats i svartvitt på hård kartong med hjälp av den första fotokonsten.
Hembygdsföreningen började samla fotografierna på 1940-talet. Och för att på bästa sätt fortsätta föra arvet vidare ska hela samlingen läggas i en databas.
Vi kommer inte att lägga ut dem på internet så att vem som helst kan ladda ner dem. Då skulle vår fotosamling bli för lättillgänglig och minska i värde. Men vi jobbar på att kunna lägga ut ett register som visar att vi har foton på dessa personer så att man sedan kan kontakta oss och köpa dem, säger föreningen ordförande Thore Matsson.
Thore Matsson och Florence Savander hoppas att föreningen kan fortsätta samla in fotografier. De vill gärna poängtera vikten av att det finns information till bilderna som är tagna, så att man i framtiden vet vilka som finns med på kortet och kanske i vilken situation det togs.
Passa på att skriva ner sådant nu, medan era föräldrar fortfarande minns det. 1900-talet är också ett sekel som passerat och bilder som är tagna bör bevaras för eftervärlden, säger Florence Savander.

Mer läsning

Annons