Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

19 inför rätta i Milano för Parmalat-skandalen

Calisto Tanzi, mannen som förvandlade det italienska mejeriföretaget Parmalat till en global livsmedelsgrupp, ställdes inför rätta i Milano på onsdagen tillsammans med 18 andra bedrägerimisstänkta.

Annons
Det är två år sedan det uppdagades att motsvarande 130 miljarder kronor hade försvunnit från Parmalats konton. Bedrägeriernas omfattning saknar motstycke i något EU-land.
Skandalen skakade den italienska finansvärlden och satte strålkastarljuset på brister i redovisningsreglerna. Kända internationella bankmän och revisorer släpades också i smutsen.

Småsparare
Inför en fullpackad rättssal, där jurister och journalister trängdes med småsparare som hade satsat på Parmalat, och förlorat, inleddes processen med diskussion om olika procedurfrågor.
Tanzi själv infann sig en timme försenad, gjorde inget uttalande och lämnade domstolen efter ytterligare någon timme. Ett av hans ombud sade dock att hans klient tänker ta sitt ansvar. Han ska även belysa "förhållanden som har samband med fallet" enligt advokaten.
15 personer på de åtalades bänkar anklagas för brott i form av falsk bokföring och manipulation av aktiekursen. För revisionsfirmorna Grant Thornton (numera Italaudit) och Deloitte Touche samt USA-banken Bank of America handlar det om civilrättsliga åtal.

"Entreprenörskap"
Sammanlagt cirka 135 000 investerare förlorade allt de satsat när Parmalat, det dittills mest lysande exemplet på italienskt entreprenörskap, fallerade. Men kraschen fick återverkningar över hela världen, eftersom Calisto Tanzi hade expanderat kraftigt från sin bas i norditalienska Parma. För att klara detta hade Parmalat sålt företagsobligationer.
När skandalen briserade mot slutet av 2003 hade Parmalat 36 000 anställda i 30 länder. Då upptäcktes det att de tillgångar som skulle finnas på konton i skatteparadis inte existerade.
I slutet av juni i år dömdes tio före detta chefer och en bolagsjurist i Parmalat till fängelse i upp till två och ett halvt år som de i slutänden troligen slipper avtjäna tack vare en uppgörelse med myndigheterna före rättegången. Den betydde också att alla elva slapp den rättegång som nu har inletts i Milano.

Mer läsning

Annons