Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

60 år efter kriget: Tyskar manas bemöta nazisterna

I Berlin inleddes på lördagen en två dagar lång "demokratifestival" till minnet av den tyska kapitulationen för 60 år sedan. En nynazistisk manifestation hotade att störa feststämningen.

Annons
Den tyska huvudstadens borgmästare Klaus Wowereit uppmanade alla ungdomar att samlas vid Brandenburger Tor på söndagen för att visa sitt förakt för de nynazister som aviserat en marsch fram till monumentet.
 Vi måste vara på vår vakt, sade den socialdemokratiske borgmästaren och manade stadsborna att försvara demokratin med demokratiska medel.
Flera grupper på yttersta vänsterkanten uppmanade sina anhängare att gå ut i en motdemonstration mot nazisterna, och polisen förberedde sig på sammanstötningar. Omkring 6 000 kravallpoliser är utkommenderade.
En domstol i Berlin har förbjudit nynazistiska NPD att demonstrera närmare Brandenburger Tor än på 500 meters avstånd, men risken finns att förbudet inte respekteras. NPD:s demonstration går under mottot: "60 års lögner om Tysklands "befrielse" dags att sätta stopp för skuldkulten".
Inrikesminister Otto Schily vädjade till alla tyskar att visa civilkurage gentemot det nynazistiska hotet. Att så många unga tyskar tar tydlig ställning mot extremisterna är uppmuntrande, sade han.
En av de ledande socialdemokraterna, Ottmar Schreiner, föreslog att det blir obligatoriskt för alla skolelever att göra studiebesök i ett koncentrationsläger. När han uttalade sig för tidningen Bild, befann han sig själv i dödslägret Auschwitz-Birkenau i södra Polen och sade att "här känner man en djup skam".
Vid Brandenburger Tor hade en jättelik tv-skärm riggats upp för att visa bland annat en ekumenisk mässa. På söndagen kan Berlinborna på samma skärm se och höra president Horst Köhler och förbundskansler Gerhard Schröder. Den senare flyger efter sitt tal direkt till Moskva för att delta i fler ceremonier som markerar 60-årsdagen av andra världskrigets slut.
På tisdag invigs nära Brandenburger Tor ett monument över Förintelsen. 2751 väldiga betongpelare symboliserar folkmordet på Europas judar.

Mer läsning

Annons