Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

60 år sedan atombomben förändrade världen

Världen förändrades för alltid för 60 år sedan, strax före gryningen lördagen den 16 juli. Djupt inne i norra New Mexico-öknen provsprängde USA sitt nya atomvapen, och i ett plötsligt sken hade mänskligheten medel för sin egen förstörelse.

Annons
Explosionens förfärliga skönhet, som badade de närliggande bergen i ett bländande ljus, fick militära och politiska konsekvenser i decennier och framkallade kalla krigets kapprustning och rädsla för utplåning.
 Människosläktet har levt med hotet om förintelse sedan dess, säger Kuznick, professor i historia specialiserad på atomfrågor vid Amerikanska Universitetet i Washington.

Användes i Japan
När tystnaden lade sig över New Mexico-öknen blev det en uppgift för politikerna bakom vetenskapsmännen i det så kallade Manhattanprojektet att brottas med den epokgörande frågan om huruvida det fasansfulla nya vapnet skulle användas.
"Vi har uppfunnit den mest fruktansvärda bomben i världens historia", skrev president Harry S Truman i sin dagbok den 25 juli 1945.
Det framgångsrika testet överträffade alla förväntningar, och två bomber var strax på väg till Stilla havet för att användas i världens hittills enda kärnvapenattacker, i japanska Hiroshima och Nagasaki i augusti 1945.

Vetenskapsmän vädjade
Före de ödesdigra bombningarna vädjade några av vetenskapsmännen till president Truman att inte använda uppfinningen. De förutsåg den kedja av händelser som skulle följa: kapprustning med Sovjetunionen och andra länders strävan efter att också skaffa sig kärnvapen. Men vissa medlemmar i Manhattanprojektet, inklusive Robert Oppenheimer, kallad atombombens fader, menade att Washington inte hade något annat val än att använda bomben.
Sex decennier senare dominerar huvudbry om kärnvapen fortfarande amerikansk utrikespolitik. Bushadministrationen fruktar att terrorister en dag ska hota en amerikansk stad med ett primitivt atomvapen och oroas över vad den kallar en strävan efter kärnvapen hos "ondskans axelmakt" Iran.

Mer läsning

Annons