Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

60 år sedan Delos förliste

/
  • Kalle Lindberg var en av de första på haveriplatsen och han minns ännu den hemska natten då de fem männen på Delos frös ihjäl.

På eftermiddagen den 8 november 1945 hörde Kalle Lindberg, även då bosatt i Ragvaldsnäs och 20 år, signaler från en båt utanför Bremön och Ragvaldsnäs.
– Det var snöstorm men min pappa tog inte så allvarligt på signalerna. Det var vanligt med sådana läten på den tiden, minns Kalle Lindberg.

Annons
Han tog cykeln den dryga kilometern mot havet och upptäckte då, i skymningen, en båt med bruten mast.
En man från Ragvaldsnäs, Joel Wiklund, tog av sig rocken och vinkade med den för att hjälpa besättningen att styra mot land. Men båten hade förlorat styrförmågan och drev mot sydväst.
Vi ringde landsfiskalen i Gnarp.
Båten, motorskonerten Delos, var på väg från Ahr på Gotland med en last kalksten. Svanö i Ångermanälven var målet men i 20-sekundermeterstormen försökte kaptenen Eric Carlsson, Skillinge, och styrmannen Lars Olsson, Simrishamn, gå innanför Bremön och i nödhamn i Sundsvall. Det misslyckades och nu blev ett grund i Fågelharn i norra Gnarp, bara 150 meter från land, den ödesdigra slutpunkten.
Jag minns att livflotten snabbt slet sig och kom i land. Ingen på båten vågade hoppa i den.
Mörkret kom allt tätare och ropen på hjälp hördes från Delos med dess övergivna sexmannabesättning.
Det var hemskt att höra skrien, minns Kalle Lindberg.
LV5 i Sundsvall kom med strålkastare, raketpistol och granatkastare men försöken att få över en lina till haveristen misslyckades. Byborna Arne Segerstedt och Verner Frenell i roddbåt kastades tillbaka mot land i ett försök att nå de nödställda.
LV5 träffade båten tre gånger men ingen på däck förmåde att fästa linan, berättar Kalle Lindberg. De var för frusna.
Vid 01-tiden på natten tystande ropen. På morgonen den 9 november hade vinden mojnat och då tog sig bland andra ortsbon Alvar Niemi ut till haveristen. Fem man var döda. En, Hilding Nilsson från Östra Hybo i Skåne, levde och blev helt senare återställd.
De omkomna var:
¤ Kaptenen Eric Carlsson, 31, Östra Hoby.
¤ Styrmannen Ture Olsson, 29, Östra Hoby.
¤ Kocken Lars Olsson, 19, Simrishamn.
¤ Jungmannen Bo Ingemar von Feilitzen, 23, Linköping.
¤ Jungmannen Hugo Saar, 19, estnisk medborgare.
Kalle Lindberg minns när Hilding Nilsson kom i land:
Han upprepade orden Gulli, han tänkte på sin maka.
Offren fördes till den gamla skolan i Fågelharn. Hilding Nilsson togs om hand hos John och Fanny Sundberg och fick snabbt vård av Sundsvallsdoktorn Bruno Kaplan. Efter ett par månader var han helt återställd.
I en intervju i ST 1966 berättade Hilding Nilsson att männen var dåligt klädda, de hade inget skydd mot vattnet, vinden och kölden.
Vi försökte hålla oss vakna genom att röra på oss. Men en efter en somnade. Jag kom över en rock som jag hade över mig.
Vid sjöförklaringen uppdagades att Härnösandsägda Delos inte var sjövärdig. Fockmasten var genomrutten vid brottytorna, stag till masten var rostangripna.
Som en följd av Deloshaveriet gjordes en insamling för att få medel till en räddningsbåt och ett par år senare kunde livräddningskryssaren Stocka i just Stocka tas i bruk.
För tio år sedan, vid en 50-årshögtid, sattes en enkel minnestavla i koppar upp intill haveriplatsen. Byalagets Marianne Feuk-Reimertz och Ellen Nordström utformade texten.


Bilder:

Sundsvallsfotografen Einar Janssons klassiska bild. En av de ihjälfrusna förs i land på morgonen den 9 november 1945.

Mer läsning

Annons