Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

7 000 på Bjuråkersstämman

/
  • Manfred

88-årige Manfred \"Maffe\" Hedman från Hudiksvall buskspelar. Laurie Agrimson, S:t Paul i Minnesota, förbereder sitt tal på svenska om Korp Erik-fiolen som hon officiellt ska överlämna till Hassela hembygdsförening.

Annons
Vi är i vimlet på Bjuråkersstämman. Arrangörsföreningens Petra Gahm summerar till 7 000 besökare varav ungefär hälften betalande.
Mjölk, sylt och mycket annat har tagit slut. Vi åker runt till butikerna i trakten och handlar.
Det är buskspelet som bär upp stämman. Att ha artister i bortåt 100 000-kronorsklassen höll inte.
Det kom inte mera folk fördenskull, konstaterar Petra Gahm.
En av de gemytliga spelmännnen är 88-årige Manfred \"Maffe\" Hedman från Hudiksvall. Han spelar så att stråken splittras och mitt emot honom tjoar Maud Falk från Västerås. Applåderna är starka efter varje låt.
Blind musiker

Bjuråkersbon Olle Backlund, med dragspel, har en lång, vit käpp.
Jag är blind sedan 30 - 40 år. Det går väl, säger han på frågan om hur han upplever stämman.

Olle Backlund har inte varit blind i hela sitt liv. Han har minnen om hur forngårdsområdet tedde sig.
Det byggs ständigt inom det. Dit går också stämmans överskott på gissningsvis ett par hundra tusen kronor. Pengar som inte räcker länge eftersom det handlar om ett 30-tal byggnader.
Etablerade Jens Kristensen spelar med bland andra Zorn-guldmedaljören Kaisa Abrahmsson från Bergsjö. Iggesundsgängets Janne Krantz, i en annan spelgrupp, drar en äkta-äcklig historia
Så håller det på.
Mycket Minnesota
Laure Agrimson och sambon Jerry Revell från S:t Paul, systerstaden till Minneapolis, har Korp-Erik-fiolen med sig. Vi berättade utförligt om den i lördagens tidning.
Jerry Revell filmar för lokal-TV i Minnesota överlämnandet till hembygdsföreningsordförande Anders Åhslund, som berättar om storspelmannen
och kraftkarlen Korp-Erik.
Laurie Agrimson tackar Patricia Kilman i Minnsota, en dotterdotter till Korp-Erik som hade fiolen hemma på vinden. Via spelmännen Thomas von Wachenfeldt, Bergsjö, och Isac Björklund, Färila, kom den hem efter 97 år och har rustats upp. Wachenfedlt spelade på den officiellt både på lördagen, stämman i Styggberg, och söndagen, Bjuråkersstämman.
Von Wachenfeldt och Björklund blev utomordentliga populära i Minnesota, berättar Jerry Revelle.
Svensk-amerikanska insitutet i Minneapolis har också en Korp-Erik-fiol. Institutets Bill Beyer var även han i Bjuråker och berättade om dess arbete, 10 000 medlemmar och 75-årsjubileum.

Mer läsning

Annons