Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

81-åringen: "Jag älskade min lilla fru"

81-åring åtalas för knivmord på hustrun 81-åringen högg sin hustru i halsen tills kniven gick av. Då hämtade han en ny och fortsatte hugga tills hon dog. Efteråt lade han henne tillrätta och svepte in henne i ett täcke. – Hon var så frusen, förklarade han för polisen.

Annons
Utmattad och besviken efter flytten till en lägenhet där hustrun vantrivdes så hon grät.
Knäckt under ansvarskänslan för en älskad hustru såg han ingen annan utväg. Någonstans där finns kanske förklaringen till det blodiga knivmordet på 81-åringens hustru sedan 52 år.
Varför gjorde jag så då? Jag älskade min lilla fru. Vi stod med huvudet mot väggen, sade 81-åringen i polisförhör.
De hade flyttat från Östavall på hustruns initiativ. Trots sin höga ålder packade de allt själv, och 81-åringen kände sig helt slut. Redan första dagen förklarade hustrun att hon omedelbart ville flytta igen. Hon stod inte ut med ljudet från ventilationen, enligt 81-åringen.
Och då var det något som brast för honom. På morgonen den 16 augusti lagade han frukost åt dem båda. Men tog med sig en kökskniv in till sovrummet, väckte henne och började hugga henne i halsen. Kvinnan skrek och kämpade emot, och svåra avvärjningsskador på hennes händer visar att hon inte ville dö.
Efter dådet blötte han en trasa och torkade blodet från hennes ansikte och hår. Lade henne tillrätta, svepte in henne i ett täcke, och satte sig att vänta på de bekanta som skulle komma för att hjälpa till med gardinerna.
Inte ens 81-åringen själv finner någon rationell förklaring till sina gärningar. Men han pratade mycket med polisen om kärleken till sin fru och pressen av att känna ansvaret. Liksom sorgen över att åldras och inte orka svara upp mot sina egna förväntningar. Hur han kände sig ställd mot väggen och utan handlingsalternativ.
Jag tänkte att nu tar jag livet av henne. Den tanken har jag haft hela tiden, att när hon dör då ska jag städa ut, och sen ska jag flytta till en inrättning där jag kan ligga och inte behöva ... tänka, sade 81-åringen.
I går åtalades den gamle sågverksarbetaren för mordet, och rättegången hålls den 7 oktober.

Mer läsning

Annons