Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Abdirashi fick inte gå in i riksdagshuset

/
  • Den 18 juli inledde Abdirashi Ibrahim Adem sin mödosamma fotvandring mot Stockholm. Hans tio-åriga son Abdirahman Ibrahim fick dock återvända hem redan samma dag.
  • Svenska medborgare varnas för att resa till Somalia men Migrationsverket och Utlänningsnämnden anser att Abdirashi Ibrahim Adem och hans familj kan återvända dit.

Nu har Abdirashi Ibrahim Adem nått fram till riksdagshuset i Stockholm. Men han får inte träffa statsminister Göran Persson, eller ens gå in i byggnaden. — Jag har bara träffat en receptionist som kallade på polis, säger Abdirashi Ibrahim Adem.

Annons
Måndagen den 18 juli började Abdirashi Ibrahim Adem sin mödosamma fotvandring mot Stockholm för att väjda om hjälp av Göran Persson. Polisen stoppade honom nästan på en gång och hans svårt cp-skadade, rullstolsburne son fick återvända till bostaden i Nacksta.
Abdirashi Ibrahim Adem gick sju mil första dagen men svimmade strax utanför Hudiksvall och kördes till akuten.
Sedan tog han bussen hem till Sundsvall för att hämta sin medicin och vila upp sina onda fötter och ljumskar.
Med tjocka strumpor i skorna fortsatte han den nionde augusti fotvandringen från Hudiksvall mot huvudstaden. I Gävle fick han avbryta sin resa igen för att inte missa ett möte med sin advokat i Sundsvall. Men Abdirashi återupptog sin vandring. I Uppsala tog dock orken slut och han beslöt sig för att resa med tåg sista etappen till Stockholm.
I förrgår kom han till Stockholm och riksdagshuset. Hans önskan var att han personligen skulle få förklara sin situation för statsminister Göran Persson eller migrationsminister Barbro Holmberg. Men de vet förmodligen ingenting om den somaliske mannens envisa kamp för sin familj.
Både Migrationsverket och Utlänningsnämnden anser att familjen inte har tillräckligt starka asylskäl. Enda trösten är att FN:s flyktingkommisariat, UNHCR, har vädjat till alla europeiska länder om att inte verkställa några avvisningar till Somalia. Enligt svenska utrikesdepartementet förekommer politiskt våld i stora delar av Somalia och kriminaliteten är utbredd.
I flyktinglägren är det vanligt med våldtäkter och stölder. Dödsstraff och godtyckliga arresteringar förekommer och svenska medborgare varnas för att resa dit.
Vad händer om du och din familj måste återvända till Somalia?
Mina döttrar blir torterade och min son får ingen rehabilitering där. Jag och min fru blir dödade eller måste leva som slavar. Det är inbördeskrig i Somalia.
Abdirashi Adem Ibrahim kommer till Sundsvall i kväll med buss.

Mer läsning

Annons