Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Abortkliniker mål för brittiska extremkristna

En militant kristen grupp planerar attacker på gravida kvinnor och personal på abortkliniker i Storbritannien, skriver The Times. Gruppen har inspirerats av extremistiska antiabortkampanjer i USA.

Annons
Christian Voice leds av Stephen Green, en fyrabarnsfar som bor i Wales. Enligt The Times, som intervjuat Green, kopierar organisationen fundamentalisters metoder i USA. Måltavlorna pekas ut via internet, med adress och telefonnummer.
Stephen Green är redan beryktad i Storbritannien för sin kampanj mot musikalen Jerry Springer the Opera, som går för fulla hus i London. Eftersom Jesus figurerar i pjäsen, klädd i blöja och med kommentaren att han är "lite bög", har Green klassat den som hädisk. Sedan BBC visat en tv-inspelning av musikalen i januari hängdes BBC-chefer ut med adress och telefonnummer, vilket resulterade i anonyma hotfulla telefonsamtal.

Rop om hämnd
Nu säger Green till The Times att hans nästa mål är abortkliniker.
 Att utgjuta oskyldigas blod bringar fördömelse till vårt land och rop till himlen om hämnd, säger han.
 Abortkliniker i våra städer är orättfärdigt. De borde stängas. Det skulle inte krävas så mycket; bara några bönevakor utanför klinikerna.
Men abortklinikerna befarar våldsammare taktik än så, efter amerikanskt exempel. Kliniker i USA har de senaste 15 åren utsatts för flera mordbränder. Och tre läkare och fyra andra anställda på abortkliniker har mördats.
För att hejda en utveckling åt det hållet på den här sidan Atlanten kräver den brittiske underhusledamoten John Cryer, Labour, att Christian Voices verksamhet granskas. Cryer ska i nästa vecka lämna in en uppmaning om detta till inrikesminister Charles Clarke.

"Utrotning"
Men signaler om växande abortmotstånd kommer från flera håll i Europa. Om en vecka tillträder André Vingt-Trois som katolsk ärkebiskop i Paris, och han har inför upphöjelsen manat fransmännen att "bryta tystnaden" om aborter, som är lagliga där sedan 30 år.
Och i Italien närmast flyger påvens nya bok av butikshyllorna, även om succén i första hand skylls på Johannes Paulus II:s hälsoproblem. I det filosofiska verket, med en titel som kan översättas Minne och identitet, skriver han att abort är en "laglig utrotning" som kan jämföras med nazityskarnas utrotningsförsök av bland andra zigenare och judar.
På The Times fråga om varför han känner så starkt mot abort svarar Stephen Green:
 Kanske tycker Herren att jag har en särskild gåva. Med tanke på alla hatbrev jag har fått så är det tydligt att jag skakat om satans boning.

Mer läsning

Annons