Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ahmed vill ta fram kraften hos nya svenskar i Fagerdal

/
  • I går kväll var det fest på Fagerdals flyktingförläggning. Ahmed Egal hade bjudits in från Rinkeby som talare och inspiratör. —Vill vi förändra Sverige måste vi börja med oss själva, säger han.

—Folket och landet behöver dig, säger Ahmed Egal, mannen som lyckats sätta hundratals nya svenskar i arbete. I går besökte han Fagerdals flyktingförläggning där fastighetsägarna hade bjudit in till fest.

Annons
Bland midsommarblomstren mellan de stora tegelhusen i Fagerdal slog sig de boende i flyktingförläggningen ner. Nya ägaren Sidsjöfastigheter hade bjudit till fest. Syftet var att inge hopp och inspiration över en bit mat.
Ahmed Egal hade bjudits in som talare. Han kom till Sverige från Somalia för inte fullt 20 år sedan. Han började sin svenska yrkesbana med att städa i T-centralen i Stockholm. Nu leder han ett sysselsättningsprojekt i Rinkeby.
Vi utbildar och skaffar jobb till arbetslösa och socialbidragstagare. 70 procent av dem som går med i projektet får jobb och hittills har vi hittat sysselsättning åt 320 personer, säger han.
Ahmed Egal är övertygad om att alla själva kan styra sin framtid.
Det var en stark kraft som gjorde att jag och andra invandrare kom till Sverige en gång. Den kraften får inte ta slut. Alla har möjlighet att vara en del av samhället, men man måste själv ta initiativen, säger han.
För Ahmed spelar det ingen roll om personen i fråga har uppehållstillstånd eller inte. Sysselsättningen är lika viktig.
Man blir sjuk och dör om man passiviseras. Man förlorar allt. Och man måste börja någonstans - det går inte att komma med en 15 år gammal juristutbildning från hemlandet. I servicesektorn och byggbranschen behövs det mycket folk. Svenska ungdomar vill inte bli ställningsbyggare, säger han och menar att det är en möjlighet så god som någon.
Enligt Ahmed är det svårt att tränga sig in i det svenska samhället. Inte minst eftersom många nya svenskar bär på svåra upplevelser.
Men när man väl har slagit in den där dörren och kommit in då kan man simma omkring hur som helst, säger han och ler.
Hans Bark på Sidsjöfastigheter inledde kvällen med att berätta om fastighetsföretagets ambitioner. Under några lördagsmorgnar har barnen i området hjälpt till med att samla ihop 300 säckar med skräp. Nu ska tvättstugorna göras fina och han hoppas att alla boende ska hjälpa till med att hålla ordning. Tomma lokaler har fått nya hyresgäster och en del svenska familjer är på väg att bosätta sig i området.
Jag vet inte om ni känner till det, men det här är faktiskt Sundsvalls pärla, sade han och pekade ner mot sjön och på omgivningarna runt omkring.
Hans Bark och hans medarbetare har stora förhoppningar om att området ska få det lyft det förtjänar. Tillsammans med de boende tror han att det ska gå.
Samtidigt vet vi att många av er inte har det lätt, varken ekonomiskt eller med tanke på all väntan på ett asylbesked. Det är med stor respekt vi som jobbar i företaget möter er varje dag, sade han.


Mer läsning

Annons