Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åker till barnhem i Sri Lanka

/
  • Evelina Hägg och Emelie Andersson åker till Sri Lanka för att överlämna pengar till ett barnhem.

Nära 30 000 kronor har Emelie Andersson och Evelina Hägg, elever vid Bobergsgymnasiet i Ånge, samlat in till ett barnhem på Sri Lanka.
Nu åker de ner för att överlämna pengarna.

Annons
Emelie och Evelina går sista året på gymnasiet i Ånge.
Under sista skolåret ska alla elever genomföra ett projektarbete på 100 poäng.
Och när Tsunaminkastastrofen drabbade Thailand och Sri Lanka såg de två en möjlighet att göra en hjälpinsats.
Vi tog kontakt med ett barnhem i Thailand. Men de hade fått så mycket uppmärksamhet i media eftersom flera kändisar ställde upp för dem. Så de var inte intresserade, berättar Emelie Andersson.
Istället vände de två blickarna mot Sri Lanka, som också hade drabbats oerhört hårt av flodvågskatastrofen.
Via Jajamalie Pereres, som är från Sri Lanka, men bor här kom vi i kontakt med ett barnhem i hennes hemby, berättar Evelina Hägg.
Barnhemmet tar emot barn på dagtid där de får mat och skolundervisning. När dagen är slut går de hem igen. Barnen är mellan tre och 15 år gamla.
Om de har någon familj att komma hem till efter katastrofen, berättar Emelie Andersson.
Redan i våras började Emelie och Evelina att samla in pengar att skicka ner.
De två har sålt tunnbröd, polkagrisar och mycket annat.
Vi har varit med på marknaden i Munkbysjön, sålt kakburkar och annat på bilbingon i Ljungaverk i sommar och sommarjobbat, berättar Evelina Hägg.
Samtidigt som de två på egen hand dragit in så mycket pengar som möjligt har man också skrivit till föreningar och företag om sponsring.
Vi har fått pengar från Ånge Lion club Zenit. Och så har vi blivit sponsrade med leksaker och gosedjur av IKEA. Men annars har gensvaret varit lågt, säger Emelie Andersson.
Totalt har man samlat ihop 28 000 kronor som man tar med sig ner.
Vi kommer att köpa allting som man behöver på barnhemmet på plats i Sri Lanka. Vi vill veta vad det är man behöver. Och så får vi mer för pengarna där än om vi skulle köpa på hemmaplan och ta med oss, fortsätter Evelina Hägg.
Och alla pengar som man har fått in kommer att användas för barnens bästa.
Vi har skrapat ihop till vår egen flygbiljett genom att jobba. Vi har räknat ut att det kommer att kosta oss vardera 13 000 kronor att åka till Sri Lanka, säger Emelie Andersson.
Två veckor kommer Evelina och Emelie att vara borta. En vecka blir på novemberlovet och en vecka blir de kvar på skoltid.
Vi kommer att bo hos en väninna till Jajamalie Pereres under de här två veckorna. Det ska bli väldigt spännande och intressant, slutar Evelina Hägg.

Mer läsning

Annons