Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagare vill granska våldtäktsdom

Den så kallade tivolivåldtäkten i Härnösand för ett år sedan kan komma att bli ett fall för Högsta domstolen, HD. Ärendet kommer att behandlas av åklagarmyndighetens utvecklingscentrum i Göteborg tillsammans med fem andra liknande mål.

Annons
- Vi kommer att titta på det här ärendet. Det är chefsåklagaren i
Sundsvall, Marina Amonsson som skickat en skrivelse där hon vill att vi ska titta på både förundersökningen och domen, säger kammaråklagare James von Reis, föredragande vid åklagarmyndigheten i Göteborg.Det var under pingsthelgen i fjol som en då 15-årig flicka anmälde att hon blivit våldtagen av en man som jobbade på det tivoli som gästade Härnösand i samband med marknaden.
Polisen grep mannen som sedermera dömdes mot sitt nekande för våldtäkt till två år och sex månaders fängelse. Hovrätten fastställde därefter tingsrättens dom.
Den dömde har hela tiden framhärdat att han är offer för ett justitiemord. Han har aldrig nekat till att ha haft samlag med flickan, men någon våldtäkt har det enligt hans förmenande aldrig varit fråga om. Flickan följde med frivilligt till hans bostad på tivoliområdet.
Nu skall alltså frågan om en eventuell resning i Högsta domstolen avgöras i Göteborg.
- De andra ärendena som vi ska granska är på vårt eget initiativ. Det här tivoliärendet ska vi titta på för att Marina Amonsson begärt det.
Vi har ännu inte hunnit ta in alla handlingar, säger James von Reis.
Är det så enkelt att få ett resningsärende behandlat?
- Nja, det beror mycket på hur folk uttrycker sig.
Det finns sedan den 1 januari i år fyra utvecklingscentrum som ingår i åklagarmyndighetens centrala ledning. Förutom Göteborg är det Stockholm, Malmö och Umeå.

Mer läsning

Annons