Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Åklagaren yrkar 10 års fängelse

/
  • Kammaråklagare Lisa Eriksson yrkar på tio års fängelse för mord, trots gärningsmannens höga ålder och oklarheter kring motivet.
  • Först attackerade 81-åringen sin hustru med den här kniven. Hon kämpade emot, och när kniven gick av...
  • ... hämtade 81-åringen den här kniven från köket, och avslutade vad han börjat. –Han har haft många tillfällen att besinna sig. Det här kan inte bedömas som annat än mord, anser åklagaren.

Åklagaren yrkar på tio års fängelse för hustrumord i Granloholm, trots 81-åringens höga ålder och oklarheterna kring hans motiv. Förvaret menar att det handlar om ett dråp. – Det var vanvettigt, jag var helt tom i huvudet, grät 81-åringen under rättegången i går.

Annons
Det vilade en sorts märklig stillhet över mordrättegången. Kanske var det sorg. När sågs någonsin förr ett vittne och en åhörare krama om en gråtande mordåtalad i rättsalen?
Kammaråklagare Lisa Eriksson och advokat Ulf Karström frågade med lugna försiktiga röster ut 81-åringen om hans livskamrats smärtsamma död.
Om hur han lagade frukost åt dem båda på morgonen. Hur han tog med sig en kökskniv när han väckte henne. Varför vet han inte.
Jag satte mig bakom henne i sängen. Och när hon kröp upp till mig som hon brukade skar jag henne över halsen. Det var väl fint gjort? utbrast 81-åringen med rösten fylld av självförakt och ånger.
Obduktionen visar att han utdelat minst 50 hugg mot hennes hals, huvud och överkropp. Hennes händer var också sönderskurna, eftersom hon försökt värja sig.
Hon var oerhört stark. Hon skrek åt mig \"din jävla idiot\". Det blev hennes sista hälsning till mig.
När den första kniven gick av hämtade han en ny, och fortsatte hugga. Efteråt lade han henne till rätta och stoppade om henne med ett täcke.
Jag försökte tvätta av hennes ansikte och lägga hennes hår tillrätta. Sen satt jag där och strök henne över kinden och kände på hennes puls, berättar 81-åringen.
Men varför han gjorde allt detta kan inte ens han själv förstå. 81-åringen var fysiskt utmattad efter flytten från Östavall till Granloholm. Besvikelsen blev övermäktig när lägenheten visade sig ha flera allvarliga brister, och hustrun deklarerade direkt att hon ville flytta igen.
Mina tankar hade inte sträckt sig längre än till flytten. Och nu skulle jag tänka på en flytt till. Det blev kaos för mig. Jag blev idiot, det fanns inte längre något förnuft. Vilken förnuftig karl kan åstadkomma något sånt här? undrade 81-åringen.
Advokat Karström pläderade att 81-åringen inte haft uppsåt att döda sin fru sedan 52 år. Att han brutit samman under utmattning, ansvarskänsla och maktlöshet när hustrun ville flytta igen.
Han handlade oöverlagt och i hastigt mod, och omständigheterna talar med styrka för att gärningen ska bedömas som dråp, sade advokat Karström, och menade att rätten även ska mildra straffet med tanke på mannens höga ålder och vacklande hälsa.
Men Lisa Eriksson håller inte med, utan gjorde rätten uppmärksam på kvinnans värnlöshet, den utdragna dödskampen och hänsynslösheten i gärningen.
Han har haft många tillfällen att besinna sig. Det här kan inte bedömas som annat än mord, och jag yrkar på tio års fängelse trots hans höga ålder, pläderade åklagaren.
Fredag 14 oktober avkunnar tingsrätten sin dom.

Mer läsning

Annons