Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Akrylamid ökar inte risken för tarmcancer

Det finns inget samband mellan hur mycket akrylamid vi får i oss från maten och risken för tarmcancer.

Annons
Resultatet baserar sig på en studie vid Karolinska Institutet där 61 000 medelålders och äldre kvinnor i Uppsala och Västmanlands län fått svara på frågor om sina kost- och dryckesvanor.
 Vi har inte kunnat hitta några tecken på att den mängd akrylamid som förekommer i kosten som medelålders och äldre kvinnor brukar äta skulle påverka risken för tarmcancer, säger Alicja Wolk, professor vid enheten för nutritionsforskning vid Karolinska Institutet.
Forskarna utesluter dock inte att vissa människor kan påverkas av akrylamid i kosten.
 Kvinnorna i vår studie tillhör inte den generation som äter väldigt mycket potatischips. Vi kan inte utesluta att personer som äter en stor chipspåse varje dag inte löper ökad risk för att påverkas, säger Alicja Wolk.

Föregick larm
Studien startade i slutet på 1980-talet, flera år innan Livsmedelsverkets larm om farorna med akrylamid i mat nådde konsumenterna.
 Vi ser det som en stor fördel eftersom svaren på våra frågor inte var påverkade av Livsmedelsverkets varningar, säger Alicja Wolk.
Under de 15 år som forskarna följt kvinnornas hälsoutveckling insjuknade 741 av dem i tjock- eller ändtarmscancer.

Lika vanligt
Vid en närmare granskning av varje enskilt cancerfall fann man att dessa cancerformer var lika vanliga bland de kvinnor som fick i sig låga doser akrylamid som bland de kvinnor som fick i sig relativt höga doser.
Tidigare studier gjorda på djur har visat att cancerrisken ökat avsevärt vid ett högt intag av akrylamid.
 Men vi har inte hittat ett enda fall av tarmcancer i den lilla grupp av högkonsumenter som deltagit i studien, säger Alicja Wolk.

Mer läsning

Annons