Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

al-Fatah tros ha besegrat Hamas i palestinska lokalval

Palestinierna gick till valurnorna på torsdagen för att utse lokala församlingar. Valet sågs som en kraftmätning mellan presidentens al-Fatah och islamistiska Hamas. Preliminära resultat på kvällen tydde på att al-Fatah gått segrande ur striden.

Annons
Men Hamas var inte berett att ge slaget förlorat redan på valkvällen. Den islamistiska rörelsen ifrågasatte de siffror som då förelåg.
Bekräftas det att al-Fatah vunnit valet skulle det vara en mycket stor framgång för en gruppering som fått se sin popularitet naggas alltmer i kanten i takt med att korruptionsanklagelserna blivit allt fler, samtidigt som Hamas popularitet har ökat.
En enkät nyligen visade att stödet till al-Fatah låg på 36 procent i mars, jämfört med 40 procent i slutet av förra året. Hamas stöd steg samtidigt från 18 till 25 procent.
På valkvällen sade emellertid en palestinsk valfunktionär att al-Fatah preliminärt vann majoritet i cirka 60 procent av de 84 fullmäktigförsamlingar på Västbanken och i Gaza som valet gällde. Hamas vann 30 procent.
Men Hamas ledare på Västbanken Hassan Youssef sade att rörelsens observatörer rapporterat mycket goda framsteg i de valkretsar där Hamas ställt upp. Han klagade också på valfusk.

"Folkomröstning"
 Jag tror att detta blev ett slags folkomröstning om Abu Mazins politik, sade Amal Salahat, som röstade i Betlehem.
Abu Mazin är president Mahmud Abbas smeknamn.
Abbas hoppades få stärkt mandat för fredsförhandlingar med Israel. Hamas har svurit att förgöra Israel och framgångar i valet för rörelsen skulle försvåra Abbas diplomati.
Över 2 500 kandidater tävlade om drygt 900 platser i de 84 kommunala församlingar som ska tillsättas runtom i det av Israel ockuperade Västbanken och Gazaremsan. 400 000 palestinier hade rösträtt och valdeltagandet rapporteras ha varit högt: 80 procent i Gaza och 70 procent på Västbanken.

Parlamentsval väntar
I en opinionsundersökning nyligen sade 75 procent av palestinierna att de stödde Abbas initiativ för att få i gång fredsprocessen igen, och 62 procent ansåg att han menar allvar när han säger att han ska bekämpa korruptionen.
Resultatet i lokalvalen kan ge en föraning om utgången av parlamentsvalet som är planerat till den 17 juli. Hamas deltar då i ett parlamentsval för första gången.
Men al-Fatah har talat om att skjuta upp valet.
 Vi behöver mer tid för förberedelser. Det finns inga garantier för att vi kan vinna över Hamas, sade en talesman på torsdagen.

Mer läsning

Annons