Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Äldsta tvåbenta varelsen hittad i Etiopien

Resterna av en tvåbent varelse som levde för kanske fyra miljoner år sedan har påträffats i Etiopien, meddelade en grupp etiopiska och amerikanska paleontologer på lördagen.

Annons
 Detta är världens äldsta tvåfoting, sade Bruce Latimer, chef för naturhistoriska museet i Cleveland i Ohio på en presskonferens i Addis Abeba.
 Fyndet kommer att revolutionera vår syn på människans utveckling, tillade han.
Benresterna hittades för tre veckor sedan i Afar-regionen, ungefär sex mil från Hadar där man 1974 hittade den tidiga hominid som fick namnet Lucy.
Leaky-stiftelsen, som finansierade den grupp som hittade Lucy, beräknar att hennes till 40 procent intakta skelett är cirka 2,8 miljoner år gammalt, medan andra experter daterar det till upp till 3,2 miljoner år.

Vristen bevisar
Latimer och hans etiopiska kollega Yohannes Haile Selassie tror att de individer de hittat levde för mellan 3,8 och 4 miljoner år sedan. De sade också att språngbenet i vristen visar att varelsen var konstruerad för att kunna gå upprätt.
 Än kan jag inte i detalj förklara hur den gick, men genom att se på vristen vet vi att det är en tvåfoting, sade Latimer.
Det är detta som är den "revolutionära" aspekten på fyndet, förklarade vetenskapsmännen. Det kan hjälpa dem förstå hur de hominider ur vilka den moderna människan, homo sapiens, utvecklades lärde sig att gå upprätt.
Sammanlagt har forskarna hittat tolv fossila hominider på utgrävningsplatsen i nordöstra Etiopien. Bland annat har de hittat ansenliga delar av ett skelett.

Större än Lucy
 Bland de delar vi hittills har funnit ett helt skenben, delar av ett lårben, revben, ryggraden, ett nyckelben, bäckenbenet och ett helt skulderblad av en vuxen individ, sade Latimer.
 I vanliga fall hittar man ett eller annat ben från en individ och är nöjd med det. Nu har vi funnit delar av ett skelett, och det är väldigt sällsynt.
 Det är redan klart att den här individen var större än Lucy. Den har längre ben än hon. . .  och ändå är den äldre, det är underligt, tillade han.
Haile Selassie, som är verksam vid nationalmuseet i Addis Abeba, sade att hundratals benbitar återstår att rekonstruera, och ändå är utgrävningarna inte avslutade än.

Mer läsning

Annons