Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Älgjakten har dragit igång

/

Det knakar och sprakar från skogen. Plötsligt står hon där och tittar mot oss. Öronen klipper på älgkon medan adrenalinet pumpar genom kroppen på jägaren Kaj Häggblom.

Annons
Men dagen börjar långt tidigare. Fem på morgonen stegar vi yrvakna ut till passet. Det är fortfarande mörkt när vi kommer fram. Tre legor visar att älgarna haft sin nattvila alldeles intill vårt pass. Ryggsäckarna åker av och vi tar plats.
En kaffeskvätt och lite gemytligt småprat inleder älgjaktens premiärdag. ST:s reportageteam har följt med Kaj Häggblom i Njurunda jaktvårdsförening.
Plötsligt dånar det till. Det följs av ytterligare fyra smällar innan allt blir lugnt igen. Första älgen är fälld fem kilometer från vårt passen kviga. Kommunikationsradion brusar och jägarna gratulerar skytten. Hundföraren kallas in eftersom kvigan hade sällskap av två andra djur. Klockan är strax före sex.
Att det finns älg här vet vi. Nu är det bara att vänta, säger Kaj.
Han började jaga älg när han var 15 år. Hur många han fällt har han tappat räkningen på.
I snitt har det väl kanske blivit en per år och nu är jag 58. I fjol sköt jag en rejäl tjur.
Vi sitter i ett torn ute på en kraftledningsgata och sikten är fri åt båda håll.
Klockan 8.45 knakar det till inifrån skogen och så står hon där. Älgkon sticker försiktigt fram huvudet. Resten av kroppen är dold bakom buskarna. Något säger henne att hon ska vara på sin vakt och blicken riktas mot platsen där vi sitter. Öronen klipper och sekunderna tickar iväg. Kaj siktar på djuret och fotografen håller fingret redo på sin avtryckare. En minut förflyter, ingen rör sig. Adrenalinnivån uppe i jakttornet är på topp när kon plötsligt vänder om och springer tillbaka in i skogen.
Nej, vilken otur. Om hon bara tagit ett steg fram hade jag haft fri sikt att skjuta, säger Kaj.
Han tillägger att man ska försäkra sig om att det inte finns någon kalv bakom mamman. I så fall är det den som ska skjutas i första hand.
Kaj anropar hundföraren och berättar att det finns minst en älg framför oss. Solen kommer fram.
Man kan inte ångra ett skott man inte skjutit, säger Kaj, men samtidigt vill han bra gärna fälla ett djur i dag.
9.12. Pang! \"Vår\" älgko har sprungit några hundra meter och ut på ett kalhygge. Där fanns jägaren Magnus Sjöberg med sin bössa.
Jag fick på ett skott och hon stannade och blev stående. Efter en stund sköt jag ytterligare ett skott, berättar Magnus när vi ansluter för att hjälpa till att ta ur kon.
För ST:s del är dagen med jaktlaget slut. För de andra väntar hårt slit. Tre älgar har stupat och ska dras fram ur skogen med manskraft. Därefter fraktas kropparna till slakteriet. Älgjakten har bara börjat.

Mer läsning

Annons