Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alla är vi turister – same same but different

/

Annons

Solen strålade, restaurangerna hade alltid plats, vi slapp trängsel i havet och livet var så där härligt som det bara kan vara när man är ute och reser.

”Skönt att vi åkte i juni. Innan den riktiga högsäsongen. Innan alla turister kommer hit”, sade vi. Och tog en mojito till. Utan att behöva stå i kö till baren.

I varenda resemagasin, i Lonely planet och från vänner och bekanta får vi tipsen:

Så undviker du de värsta turistfällorna. Här hittar du smultronställerestaurangen, den hemliga stranden eller här flyr du ”the beaten track”.

För ingen vill ju umgås med andra turister.

Ibland får jag känslan att det finns ett förakt mot turister. Särskilt turister i flock.

När jag hälsade på en kompis i Amsterdam för ett par år sedan tog han mig till en underbar takbar mitt i ett kontorsområde, där han jobbade extra som servitör. Tidigare var baren en okänd oas men nu hade den hamnat i Lonely planet – något som min kompis chef inte alls var särskilt förtjust i. Han ville inte ha en drös turister hängande på låset.

När Thailand blev för Svenssonifierat började hoper med svenska turister vallfärda till Karibien i stället. Thailand hade blivit för exploaterat. Eller så stannade de kvar – och suckade över hur många turister som nu hittat deras paradis.

Jag själv gör vad jag kan för att undvika turister i drös. Särskilt partyturister. Jag gör vad jag kan för att se något annat än det givna. Vatikanen är inte särskilt intressant när man kan hitta en okänd, pittoresk restaurang med lokalproducerad prosecco i en trång gränd i Rom. Las Ramblas är bara ett nödvändigt ont när man är på väg mot det långt mer spännande och lite farliga området Raval i Barcelona.

När jag var på Bali nyligen undvek vi Kuta. För turistigt och hektiskt, enligt oss. På Prags gamla gator suckade vi åt alla som armbågades framför astronomiska klockan. Och i Australien åkte jag på en campingtur i the outback med tre okända män – bara för att se något annat än européer i Greyhoundbussar och turisttäta kuststäder.

Men – de som föraktar turister är minst lika mycket turister själva. Det är lätt att glömma att när folkhopen har skingrat sig är man själv framme och tar en bild vid astronomiska klockan. Man besöker den största stranden, äter på restaurangen som har rankats högst på Tripadvisor och följer efter familjen Karlsson, Nilsson och Lövgren till Bahamas.

Turister hopar sig sällan på en plats helt utan anledning. Och vi som hellre fokuserar på en inte lika folktät plats – vi är fortfarande lika mycket turister. Vi gör bara andra val.

Mer läsning

Annons