Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt färre invandrare i industrin

Det är framför allt de som är födda utomlands som drabbats när antalet jobb inom industrin har minskat. Det bidrar till att klyftorna mellan utrikes och inrikes födda består, skriver integrationsverkets generaldirektör Andreas Carlgren i en debattartikel i Dagens Nyheter.

Annons
Han varnar för att Sverige riskerar att cementeras som ett etniskt klassamhälle.
Carlgren redovisar ny statistik som visar att strukturomvandlingen inom industrin framför allt drabbat de utlandsfödda. Andelen som arbetar inom industrin har minskat från 43 till 25 procent för utrikes födda män sedan slutet av 1980-talet. Motsvarande minskning för utrikes födda kvinnor är 22 till 10 procent. Minskningen av andelen Sverigefödda som arbetar i industrin är närmast marginell.
Sysselsättningsgraden totalt är 59 procent bland utrikes födda och 75 procent för de inrikes födda, skriver Carlgren. Gapet på 15 procent har varit i stort sett oförändrat under de första åren på 2000-talet.
Andreas Carlgren varnar för att Sverige kan gå samma väg som flera andra europeiska länder där klyftorna leder till splittring och politisk oro. Men han varnar för att måla en alltför nattsvart bild. Sverige har chans att välja en annan väg än flera andra europeiska länder säger han, och pekar på en opinionsmätning från EU-organet EUMC där den svenska befolkningen framträder som en av de mest positiva till invandring, integration och mångfald. Runt 15 procent av svenskarna bedömdes som negativa till invandring. I länder som Storbritannien och Danmark hamnar cirka halva befolkningen i den kategorin.

Mer läsning

Annons