Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt färre onyktra snöskoteråkare

/

Skoterförarna har blivit nyktra.
De dricker allt mindre och alkoholrelaterade olyckor blir allt sällsyntare.
– Alkohol i kombination med skoter finns knappt i dag, hävdar Thomas Wärdell på Fjällsäkerhetsrådet.

Annons

Skotersäsongen är i full gång igen i Sundsvallsområdet. Och med den kommer olyckorna.

Mellan januari 2005 och maj 2014 omkom 102 snöskoterförare i Sverige.

Var fjärde förare har egen erfarenhet av olyckor där de själva eller en passagerare har skadats.

Tidigare har den stora boven i dramat varit fylleriet ute på skoterlederna.

Av de omkomna fram till 2012 var mer än hälften alkoholpåverkade. De hade i genomsnitt 1,9 promille alkohol i blodet, vilket är långt över gränsen för grovt rattfylleri på 1,0 promille. Gränsen för rattonykterhet går vid 0,2 promille.

Men på senare år har en tydlig attitydförändring skett bland skoterförarna.

I en undersökning med 400 skoteråkande västernorrlänningar, som utförts på uppdrag av bland andra Naturvårdsverket och Fjällsäkerhetsrådet, anser en majoritet att det nu är en mindre tillåtande attityd till alkohol och snöskoterkörning jämfört med för tio år sedan.

– Jag skulle vilja säga att den tillåtande attityden inte existerar längre, säger Thomas Wärdell, ambassadör för Fjällsäkerhetsrådet.

Nio av tio länsbor säger att de själva och deras bekanta är motståndare till att köra snöskoter när de har druckit alkohol. Tydligast är attitydförändringen bland ungdomarna som i några fall anser att traditionen med alkohol framför allt fanns hos äldre förare, ofta i samband med isfiske.

– Man åker snöskoter på ett helt annat sätt i dag än man gjorde tidigare. Då var det ett helgnöje, kanske för en fisketur. Nu ägnar man sig mer åt själva snöskoteråkandet och man kör mer fysiskt. Man ska helst vara vältränad och med brännvin i kroppen fungerar det inte alls, säger Thomas Wärdell.

Attitydförändringen kan också avläsas på de senaste årens statistik över antalet olyckor med snöskoter, som har minskat från 103 rapporterade olyckor 2012, till 68 olyckor 2014.

Mer läsning

Annons