Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt färre våldsbrott klaras upp

Vardagsbrottsligheten minskar inte enligt polisens uppsatta mål. Det visar en rapport från Rikspolisstyrelsen (RPS). Västernorrland är ett av de län där allt färre våldsbrott klaras upp.

Annons
\"Det finns få goda exempel i landet på förbättrad lagföring för mängdbrotten\", enligt RPS analys. Det skriver Svenska Dagbladet.
Myndigheten har satt upp mål för varje enskilt län i avsikt att minska den så kallade vardagsnära mängdbrottsligheten som bilstölder, inbrott och skadegörelse. Även misshandel som inte betecknas som grov räknas till mängdbrotten.
Men enligt statistik från Brottsförebyggande rådets (Brå) senaste statistik har de anmälda våldsbrotten ökat med sju procent jämfört med samma tid förra året. En ökning som tar tid och resurser från att klara upp mängdbrotten.
När det gäller personuppklarningen, när en misstänkt gärningsman kan knytas till brottet, så är den i stort oförändrad tredje kvartalet i år jämfört med samma period förra året.
När det gäller stölder har uppklarningsgraden minskat tydligt.
Andelen uppklarade våldsbrott har minskat tydligast i Västernorrland, Kronoberg, Jönköping, Östergötland och i Norrbotten.

Mer läsning

Annons