Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt fler miljonärer i Sverige

Annons
Regeringens beslut om att anslå 750 miljoner till att utveckla ett nytt obemannat stridsflygplan skjuts upp på obestämd tid efter att både vänsterpartiet och miljöpartiet reagerat negativt mot beslutet.
På torsdagen skulle beslutet tillkännages officiellt men efter ett samtal mellan Göran Persson och Peter Eriksson sköts beslutet upp. Försvarsminister Leni Björklund skyllde på att medierna gett en felaktig bild av projektet och att det därför krävs tid för överläggningar.
Före detta psykiatrichefen Talis Vasko och före detta landstingsdirektören Christer Jakobsson åtalas för dödsbranden vid S:t Sigfrids sjukhus i Växjö 2003. Arbetsmiljöåklagare Jan Andersson yrkar på grovt vållande till annans död, grovt vållande till kroppsskada och framkallande av fara för annan. Det fanns stora brister i organisationen och personalen som tjänstgjorde har oförtjänt fått skulden, anser han. Två kvinnor omkom vid branden och tre andra patienter skadades allvarligt.
Gapet mellan hälso- och sjukvårdens resurser och vårdkostnader beräknas växa till 70 miljarder år 2030. Nya vägar att betala vården måste till, enligt Sveriges kommuner och landsting (SKL) som lagt fram sin kalkyl i en ny rapport.
Nya lösningar med försäkringar, höjda patientavgifter, och höjda skatter är tänkbara förslag som diskuteras inom SKL.
 Men detta är en politisk fråga som måste tas upp i en offentlig diskussion, säger Clas Olsson, chefekonom vid SKL.
Högskolestudenter kommer inom några år att kunna ta en ny, internationellt gångbar mastersexamen som kräver totalt fem års studier. Universiteten och de högskolor som examinerar doktorander kan ge mastersexamen. De mindre högskolor som saknar vetenskapsområde får ansöka om den examensrätten, erfar TT.
Den gamla, kortare magisterutbildningen om totalt fyra års studier blir kvar.
En svensk masterexamen ingår i en internationell anpassning där 45 europeiska länder har en gemensam examensstruktur.
Klass, kön och etnicitet kan avgöra vem som har råd att gå till tandläkaren. Utifrån nya siffror drar LO slutsatsen att regeringen måste satsa på tandvårdsförsäkringen och ett högkostnadsskydd för alla. Med dagens tandvårdsförsäkring är det ålder snarare än behov som avgör till vem pengarna går, hävdar LO. Enligt Ylva Johansson, minister för vård- och äldreomsorg, kommer tandvården närmast bli billigare för åldersgruppen 20-30.
Den genomsnittliga elevens studieresultat förbättrades inte när skolorna fick statsbidrag för att anställa mer personal.
Däremot kan extra resurser till skolan gynna elever som har lågutbildade föräldrar. För den gruppen har resultaten förbättrats, dock ganska lite.
Det visar en rapport från Institutet för arbetsmarknadspolitisk utvärdering (IFAU) som är gjord på uppdrag av Skolverket.
Kortare strafftid för fångar som sköter sig, och påbackning för de mindre skötsamma. Det är ett av förslagen i Kriminalvårdskommitténs betänkande som på torsdagen överlämnades till justitieminister Thomas Bodström.
En av nyheterna i en ny kriminalvårdslag är förmånssystemet. I samband med att den dömde påbörjar sitt straff upprättas en individuell plan. I denna ska det framgå vad som förväntas av den intagne samt vilka mål som ska eftersträvas under fängelsetiden.
Ulf Olsson har dödat en hund och hotat en arbetskamrat med kniv. Annars är det mesta som vittnen berättat om honom lögn, påstod han själv i ett förhör i hovrätten på torsdagen. Olsson fick bemöta vittnesberättelser om våldsamhet och grymhet mot djur. Han förklarade att vittnena ljuger eller påverkats av tidningar. Han fick också frågor om fynden av hans sperma i de båda mordoffren och svarade:
 Enda förklaringen är att jag blivit bortförd och drogad.
De tre män som misstänks ligga bakom kidnappningen av Siba-direktören Fabian Bengtsson erkänner brott. Det uppger kammaråklagare Peter Larsson för TT. Den 27-årige man som i vintras greps i Wien erkänner dock inte människorov.
 Han erkänner försök till utpressning, säger Peter Larsson.
27-åringen, som liksom de andra två misstänkta sitter häktad för människorov, erkände nyligen.
De övriga, 43 och 25 år gamla, har tidigare erkänt själva kidnappningen.
Svenskarna åker till Norge och jobbar norrmännen kommer hit och handlar. Nya bron i Svinesund väntas få ännu bättre fart på resandet.
Ny statistik som kom på torsdagen, dagen före invigningen av den nya bron, visar att 13 433 svenskar pendlar till jobb på andra sidan gränsen men åt andra hållet åker bara 1 153 norrmän hela gränsen inräknad. En hel del är norrmän som upptäckt att det är billigare eller trevligare att bo på svenska sidan och sedan pendla "hem" igen till jobbet.
Att bilder på nakna kvinnor kan göra män upphetsade är inget nytt. Men en bild på en naken kvinna tillsammans med nakna män? Svar: män som får se sådana bilder börjar producera spermier med extra hög kvalitet.
Det kan tyckas märkligt och gå tvärs emot normala sexuella preferenser. Men det är logiskt från en evolutionär synvinkel eftersom det är ett klart tecken på spermiekonkurrens ett välkänt fenomen i djurvärlden. Bakom upptäckten står två australiska forskare.
Trelleborgs vd Fredrik Arp blir ny chef för Volvo Personvagnar. Han efterträder Hans-Olov Olsson som övertar ordförandeskapet efter Fords Europachef Mark Fields. Därmed blir det dubbelt svenskt i ledningen, men Fields försäkrar att han kommer att vara lika involverad som tidigare och medverka till att Volvoaffären går från bra till utmärkt.
Arps uppgift är att inom några år öka försäljningen från fjolårets 456 000 bilar till 600 000.
Svensk ekonomi står stark, anser OECD i en ny analys. Men om välfärdssystemen ska kunna bevaras krävs fler karensdagar, kvoterad föräldraförsäkring och höjd matmoms. Sverige får beröm för utvecklingen under de gångna tio åren i OECD:s nya genomgång.
Men trots att de svenska statsfinanserna är starkare än i de flesta andra OECD-länderna bör Sverige omgående höja överskottet i statsbudgeten till 2 procent av BNP de närmaste 15 åren.
Efter en period av i stort sett oförändrade villapriser stiger nu priserna igen. Men flera varnande röster höjs nu för att ett prisfall kan vara nära. Det senaste året har priserna gått upp med 7 procent, enligt Statistiska centralbyrån (SCB) och Lantmäteriet. Låga räntor och priskrig mellan bolåneinstituten förklarar de stigande priserna.
 Och det finns ju inget i den närmaste framtiden som talar för stigande räntor, snarare motsatsen, säger professor Peter Englund på Handelshögskolan i Stockholm.
Den globala konjunkturavmattningen innebär att ökningen av den svenska exporten mer än halveras i år och nästa år, jämfört med 2004. Exporten ökade med 4,6 procent under första kvartalet i år. Det är nästan en halvering av ökningstakten jämfört med första kvartalet 2004. Men Exportrådet har ingen lågkonjunktur i sikte utan räknar med att exporten nu stabiliseras och ökar med 4,5 procent både i år och nästa år. Det är en rejäl inbromsning jämfört med förra året då exporten ökade med hela 10,5 procent.
Marginalerna till utgiftstaket har ökat men underskotten i statens finanser blir allt större. Det konstaterar Ekonomistyrningsverket (ESV) i sin senaste budgetprognos.
I de flesta fall brukar ESV varna för att utgiftstaket är på väg att spricka eller åtminstone att marginalerna till det är för små. Men nu ser det annorlunda ut. Marginalen beräknas bli nästan 5 miljarder i år och närmare 11 miljarder nästa år.
Med ESV:s terminologi är det "gult ljus på väg mot grönt".
Antalet riktigt rika personer ökar mer i Sverige än i Europa i övrigt. Men jämfört med Nordamerika ligger vi åter i lä.
I fjol blev ytterligare 2 100 svenskar dollarmiljonärer, vilket är en ökning med 5,3 procent jämfört med 2003. Som dollarmiljonär räknas den som har ekonomiska tillgångar exklusive privatbostaden på mer än en miljon dollar, motsvarande omkring 7,5 miljoner kronor. Totalt 42 700 svenskar beräknades i fjol ha så stor förmögenhet.

Mer läsning

Annons