Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt mer att göra för korruptionsbekämpare

Den särskilda riksenheten mot korruption bildades den 1 juli 2003 för att skärpa kampen mot mutbrott.
Sedan starten har antalet anmälningar om misstänkta mutor ökat stadigt.

Annons
Som framgår av namnet ska enheten, med den kände överåklagaren Christer van der Kwast i spetsen, syssla med korruptionsbrott som mutor och bestickning i hela landet. Överblick och specialisering ska göra åklagarna bättre rustade att ta itu med korruptionen.
Sedan starten för drygt två år sedan har enheten fått in över 200 ärenden. I år är antalet närmare 80, vilket är mer än under hela förra året.
 Till helt övervägande del handlar det om misstankar om mutor och bestickning eller brott som har samband med det, säger vice överåklagare Björn Blomqvist, en av fem åklagare på enheten.

Tips från allmänheten
Jämfört med den vanliga åklagarverksamheten är en större andel av ärendena tips från allmänheten och en mindre anmälningar från polisen. Dessutom tar man då och då egna initiativ efter uppgifter i medierna.
Anmälningarna har hittills resulterat i närmare 120 förundersökningar av vilka över 50 pågår just nu, i snitt drygt 10 förundersökningar var för åklagarna att driva. Men det är inte det som är problemet, menar Blomqvist:
 För tillfället är vi tillräckligt många åklagare. I dag är utredningssidan den trånga sektorn. Vi har bra men få poliser.

Fler och fler åtal
Antalet fall där enhetens åklagare fattat beslut om åtal är hittills drygt 25: 2 första året, 7 förra året och 17 i år.
 Vi tycker att vi börjat få upp ångan. För att vara en nystartad och relativt liten enhet har vi kommit långt, säger Blomqvist.
De låga siffrorna tidigare över antalet personer som fällts för mut- eller bestickningsbrott tror Björn Blomqvist kan bero på låg medvetenhet och kunskap om problemet hos myndigheter och medborgare:
 Vi kommer att se en stigande trend när det gäller antalet fällande domar, bedömer han.

Mer läsning

Annons