Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allt yngre barn får öronimplantat som stimulerar hörseln

De döva och gravt hörselskadade barn som får implantat opereras i allt yngre åldrar med allt bättre resultat.
Snart finns också ett implantat varifrån tillväxtmedel kan pumpas till öronsnäckan för att stimulera hörselns funktioner.

Annons
På måndagen inleddes en konferens i Göteborg om det tekniska hjälpmedel som kallas cochleaimplantat och som i princip innebär att en elektrod stimulerar hörselnerven med elektricitet. Av de döva barn som föds i Sverige får 7080 procent detta implantat. Varje år föds mellan 50 och 60 döva barn.
Utrustningen består av en yttre del som sätts bakom örat och en inre som opereras in under huden, också bakom örat.

Allt att vinna
 Det har skett stora tekniska framgångar de senaste femtio åren. Implantaten har blivit bättre och mindre, säger överläkare Radi Jönsson, hörselvårdschef på Sahlgrenska universitetssjukhuset, till TT.
 Dessutom är fler barn yngre när de opereras och resultaten bättre.
Vad vinner man på att operationen görs tidigt?
 Allt! säger Radi Jönsson. Om man opereras före tvåårsåldern och inte har något tilläggshandikapp utvecklas man i praktiken på samma sätt som en normalhörande vad gäller språket generellt och talet.
De olika hörselförbunden samt Barnplantorna, riksförbundet för barn med cochleaimplantat, skrev för ett halvår sedan till landstingen och krävde att alla barn skulle undersökas genom en så kallad neonatal hörselscreening.

Kökritik
Men hittills gör bara 3040 procent av landstinget en sådan tidig undersökning.
I övriga landsting är det fortfarande bara föräldrarnas misstankar som leder barnen till en hörselutredning.
 I England kommer en nationell hörselscreening för alla barn att vara genomförd nästa år, säger Ann-Charlotte Gyllenram, ordförande i Barnplantorna, till TT.
Hon är också kritisk till att barnen får köa i vissa regioner och att det bara finns pengar till ett visst antal operationer.
 Jag ser det som en katastrof att barns hörsel och handikapp ska graderas i kronor, säger hon.

Pionjär
Hennes egen dotter var det första barn som fick implantatet i Sverige, sommaren 1991. Nu är hon 18 och går i vanligt gymnasium och kan prata och höra och tala i telefon.
På den tiden rakades halva skallen och man skar upp snitt som krävde 45 stygn. I dag snittar man lite bakom örat och syr med 45 stygn eller kanske tejpar.
 Vad som är under utveckling är att göra den yttre processorn så liten att den ryms innanför skallhuden, men det ligger i framtiden, säger överläkare Radi Jönsson.
Däremot kommer på marknaden inom kort ett implantat med ett inbyggt membran som kan tillföra tillväxtfaktorer dels till flimmerhåren, dels till hörselnerven via hörselsnäckan för att stimulera till bättre funktion.

Mer läsning

Annons