Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Alltfler narkomaner världen över

Inget tyder på att kampen mot narkotika världen över är framgångsrik. Tvärtom ökar missbruket, skriver FN i en pessimistisk årsrapport.

Annons
Enligt FN:s organ för droger och kriminalitet missbrukar i dag 200 miljoner människor runt om i världen narkotika. Det innebär fem procent av alla människor i åldern 1564 år. Handeln omsätter svindlande 320 miljarder dollar om året, skriver FN i sin årsrapport.
"Det är ingen liten fiende vi kämpar emot. Det är ett monster", skriver chefen för FN-organet Antonio Maria Costa.
Under 2003 ökade antalet drogmissbrukare med sammanlagt åtta procent. Den övervägande delen av ökningen gäller missbruk av cannabis. Under året missbrukade 160 miljoner cannabis och enligt FN tyder allt på att ökningen kommer att fortsätta de kommande åren.
Fler fastnar också i missbruk av de tyngsta drogerna heroin, opium och morfin, och detsamma gäller för kokain.
Däremot har antalet missbrukare av amfetaminer, inklusive ecstasy, sjunkit något. Detta beror dels på att myndigheter i Thailand lyckats stänga en rad narkotikafabriker och dels på att antalet missbrukare i USA minskat något.
En liten ljusning finner FN i att det i dag är färre länder än tidigare som rapporterar ett ökande antal narkotikamissbrukare. Under 2003 angav 44 procent av länderna en ökning jämfört med 53 procent under 2000. Andelen länder som noterade ett sjunkande antal narkomaner var 25 procent jämfört med 21 procent under 2000.

Mer läsning

Annons