Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Allvarlig kritik om tvångsvård av 18-åring

Nordanstigs omsorgsnämnd får allvarlig kritik av länsstyrelsen i Gävleborg.
Kommunen har inte klarat av handläggningen av en 18-årings tvångsvård och det har enligt länsstyrelsen medfört rättsförlust för 18-åringen och hans föräldrar.

Annons
Jag har ännu inte fått ta del av kritiken och kan därför heller inte kommentera den, säger Marianne Smed, chef för individ- och familjeomsorgen.
I dag ska anhöriga till 18-åringen, med stöd av advokat, besöka nämndens sammanträde. Sedan ungefär en månad är 18-åringen på rymmen från tvångsvård på ett behandlingshem i Uppland. Hans föräldrar har anmält hemmet till länsstyrelsen i Uppland på grund av att det påstås förekomma berusning med hjälp av gas på stället.
Tvångsomhändertagandet skedde i oktober i fjol och 18-åringen placerades inledningsvis på behandlingshemmet Tillväxten i Sundsvall. Där uppges 18-åringen ha trivts rätt bra men kommunen beslutade om en flyttning till Uppland.

Sent studiebesök


Socialtjänsten gjorde inledningsvis, i oktober i fjol, ett akut hembesök hos familjen men det finns inget i socialtjänstens dokumentation om varför det var så brådskande. "Det verkar uteslutet att göra studiebesök klockan 22 på kvällen", skriver länsstyrelsen.
Den konstaterar att det inte finns någon utredning som styrkte behovet av placering på behandlingshem och att 18-åringen själv inte hörts.
Politikerna i omsorgsnämnden, som i december fattade beslutet om tvångsomhändertagandet, fick ta del av en utredning på två sidor.

"Överkörda politiker"

Föräldrarna överklagade beslutet till länsrätten och då kom en utredning på 13 sidor fram.
"Socialtjänsten har inte bara kört över 18-åringen och hans föräldrar utan även politikerna i nämnden och därmed åsidosatt den demokratiska processen", heter det i länsstyrelsens skarpa ordalag.
Nordanstigs socialtjänst anses i sitt utredande inte ha kunnat skilja på vad som är dess egna iakttagelser och vad som är andrahandsuppgifter från andra, däribland sjukvården.

Förväxling

En anhörig till 18-åringen berättar att polisen i fredags kom för att hämta 18-åringen men att en förväxling skett med honom och en bror.
Vi utsätts för spaning med kikare av ansvariga inom socialförvaltningen och även av familjemedlemmar, hävdar den anhöriga.
Nordanstigs omsorgsnämnd har fått stöd i sitt beslut om tvångsomhändertaganden av både länsrätten och kammarrätten.
Det kan komma att ställas krav mot kommunen. Orden om att socialtjänstens brister medfört en rättsförlust för 18-åringen och hans föräldrar kan väga tungt.

Mer läsning

Annons