Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Almedalsveckan möjlig start för feministiskt parti

Ett feministparti kan presenteras under Almedalsveckan i sommar.
Målet är att sitta en mandatperiod, enligt litteraturprofessorn och feministen Ebba Witt-Brattström.

Annons
Det finns inget som hindrar ett bildande av ett feministiskt parti inför nästa val, enligt Ebba Witt-Brattström. Senast ett år före valet nästa år ska partiet ha deklarerat sin avsikt.
 Det kommer väl också att ske så vitt jag förstår, säger hon till Sveriges Radios Ekoredaktion.
Trots att hon duckade skickligt för frågorna under intervjun gick det att urskilja de stora dragen i planerna.
Ett nytt feministiskt parti kommer att presenteras under Almedalsveckan på Gotland i juli om Witt-Brattström får bestämma. Skälet till att startskottet inte gick på internationella kvinnodagen den 8 mars som många hade trott är att ett feministparti handlar om ett svenskt initiativ, inte ett internationellt.
Partiet kan få fler än en partiledare för att skapa politisk bredd, varav den ena tänkbara är Gudrun Schyman. Målet är att sitta endast en mandatperiod eftersom det borde räcka för att tvinga de övriga partierna att driva feministiska frågor hårdare, anser Witt-Brattström
Hon vill inte sätta någon höger-vänsterstämpel på ett framtida parti men är övertygad om att väljare från höger kommer att finna en plats i ett nytt parti.
Socialdemokraternas feministsatsning, Feministas, avfärdade hon som bedrövlig: en panikåtgärd, en nätverksvinkning, en massmediegrej. Och valet av Jens Orback som jämställdhetsminister var också bedrövligt eftersom han inte kan något om jämställdhetsfrågor.
På frågan om vilken plats hon själv kan tänka sig att ta i ett nytt parti svarade Ebba Witt-Brattström att hon i och för sig älskar sitt nuvarande jobb men att i "vissa ögonblick i livet måste man hoppa".

Mer läsning

Annons